in ,

Alimente acide și alcaline

(Publicat în: 5 iunie 2019)

Este stabilit științific că toate alimentele conțin elemente care formează aciditate și alcalinitate. Mediu alcalin se formează din potasiu, sodiu, magneziu și calciu, iar mediu acid: fosforul, sulful și manganul.

Pentru ca organismul să reziste în viață trebuie ca să aibă o alcalinizare corectă, adică dieta să fie formată din 80% alimente alcaline și 20% alimente acide. Așa se va menține o stare excelentă de sănătate, iar dacă alimentele alcaline au 90%, sănătatea va fi încărcată de vibrații alcaline.

Trebuie să păstrăm simplitatea! Dr. Robert Morse era adeseori întrebat: „Ce aș putea adăuga la regimul meu alimentar?”, iar răspunsul meu invariabil este: „Ce aș mai putea scoate din ele?” Credeți sau nu, cu cât mâncați mai simplu, cu atât veți fi mai sănătoși. Această afirmație îi înnebunește pe nutriționiști…„Mega-dozările (consumul de aminoacizi, minerale și vitamine în doze mari) de acest gen, pot determina dispariția unor simptome, însă ele își vor face din nou apariția după încheierea tratamentului cu suplimente. În acest caz, nu este vorba de o regenerare și o vindecare autentică, ci de tratarea simptomelor și nu a cauzei. Nu cantitatea ridicată de substanțe nutritive consumate este cheia succesului, ci forța și acțiunea energetică a alimentelor integrale, pârguite și în stare crudă. Mediile științifice din industria farmaceutică înțeleg foarte puțin despre puterea pe care o au alimentele în stare crudă, în cadrul procesului de curățire și de reconstrucție a corpului fizic.”1

Ca să nu ne întristăm ca și cei care nu au nădejde, dr. Robert Morse ne încurajează, trimițându-ne și prin păduri, unde avem bucuria de a observa unele lucruri care să ne uimească, într-adevăr!

În chip admirativ ne poftește zicând: „Gândiți-vă la hrana pe care o consumă majoritatea erbivorelor sălbatice, ca elefanții, caii sau vitele. Ele se hrănesc mai ales cu iarbă și frunze. Uitați-vă la gorilele cu spate argintiu care trăiesc în sălbăticie. Și dieta lor este foarte simplă, fiind compusă din fructe, tuberculi dulci, fructe cu bob mic și flori. Peste 70% din hrana urșilor grizzly este formată din iarbă, iar toate acestea sunt dintre cele mai puternice animale de pe planetă.”

Mai mult, acest sublim doctor, ne îndeamnă cu sufletul la gură, spunând din experiența sa de zeci de ani: „Vă mărturisesc din propria experiență că niciodată nu m-am simțit într-o formă mai bună și în armonie cu Dumnezeu și cu natura, decât după cele șase luni de regim compus exclusiv din portocale organice. Aveți încredere în Dumnezeu și în intuiție, dacă vreți să cunoașteți adevărul.”2

Vom da o listă de alimente acide și alcaline, care formează mediul alcalin și mediul acid.

Alimente care formează mediul alcalin:

Fructe:

Mere, caise, banane, fructe cu boabe mici, cireșe, nucă de cocos proaspătă, coacăze, curmale, smochine, grapefruit, struguri, guava, lămâi coapte, lămâi verzi, mango, pepene – toate soiurile, nectarine, portocale, fructe de pasiflora, papaia, pere, piersici, ananas proaspăt, rodii, fruct de cactus, stafide, fructe tropicale de sapota, căpșuni, tamarind, mandarine.

Legume:

Lucernă, migdale, anghinare, sparanghel, avocado, muguri de bambus, fasole verde și uscată, fasole lima, sfeclă, gogoșari – toate culorile, brocoli, varză de Bruxelles, varză roșie și albă, morcovi, țelină, conopidă, castane, cicoare, arpagic, conopidă americană, porumb dulce, castravete, păpădie, mărar, ștevie verde, vinete, frunze de cicoare, usturoi, hrean, frunze de conopidă, gulie, praz, lăptuci, salată verde, banne, măsline, ceapă, pătrunjel, păstârnac, mazăre, dovleac, ridichii, rubarbă, varză acră, măcriș, spanac, germeni, dovlecel, cartof dulce, roșii – numai galbene, nap, creson, cartof alb crud.

Altele

Cidru de mere, oțet, lapte bătut, zer crud, varec și alte alge comestibile, grăunțe – amarat, mei, guinoa, lapte crud, miso (germeni de soia gătiți la abur), melasă, ulei de măsline, condimente naturale, ceai din plante și chinezesc, vin organic, iaurt de lapte crud.

Alimente care formează mediul acid

Băuturi alcoolice, anghinare, sparanghel – vârf (numai alb), aspirină, orz, banane verzi, fasole uscată, afine, mure, coacăze, pâine, prăjituri, fursecuri, bomboane, cereale pentru mic dejun, brânzeturi, ciocolată și cacao, cafea, cola și băuturi răcoritoare, coloranți artificiali, condimente, porumb preparat, amidon de porumb, biscuiți sărați, creme de ou, produse lactate, sosuri de salată, gogoși, ouă-albuș, arome artificiale, produse din făină, fructe conservate, năut, gelatină, sos de friptură, tărâțe de grâu, mămăligă terci, înghețată, dulceață, gem, linte, maioneză, carne – inclusiv pește, moluște, scoici și carne de pasăre, preparate cu ovăz, uleiuri procesate, măsline în saramură, nuci, paste făinoase, produse de panificație, plăcinte, alune americane, piper negru, prune uscate, prăjituri cu orez, orez alb și brun, sare, sifon, fasole soia, produse din soia, spaghete, zahăr rafinat, ceai indian, tutun, legume conservate, oțet, iaurt.

Iată, un potop de alimente care formează mediul acid și deci folosite abundent, se va depăși procentul de 20%, necesar pentru organism, și de aici diferite îmbolnăviri.

Dr. Robert Morse, încheie recomandările științifice, cu o poruncă: „….Bucuria, Râsul, Fericirea, Odihna și Somnul creează alcalinitate! Grijile, supărarea, ura, invidia, bârfa, teama și insomnia, creează aciditate!”3

Să nu uităm salutul Sfântului Pavel: „Pace și bucurie în Duhul Sfânt!”, preluat de altfel, de Brâncuși, mai târziu. Mitropolitul Nestor Vornicescu spunea la telefon sau când te întâlnea: Fii voios!

Așa ne salvăm printre tenebrele vieții!

Să fim voioși, cu veselie neobosită!

Acesta este cel mai bun meniu din lume!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

1 Dr. Robert Morse, Să trăim sănătos fără toxine, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, pag. 319.

2 Idem, pag. 319.

3 Ibidem, pag. 321.

Sinaxar 5 iunie 2019

Sinaxar 6 iunie 2019