Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia

Mii de credincioşi din Eparhia Argeşului şi Muscelului s-au închinat zilele acestea la Moştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia 

 

 Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia

Având în vedere că, în perioada 31 aprilie – 5 mai 2012, s-a organizat un pelerinaj cu moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica în Sfânta Mitropolie a Olteniei, spre bucuria clerului şi credincioşilor argeşeni şi musceleni, la solicitarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a acordat Înalta binecuvântare și aprobare ca în zilele de 5 şi 6 mai 2012, moaştele Sfântului să fie aduse şi în municipiul Piteşti.

 

Astfel, sâmbătă, 5 mai 2012, la orele 18.00, pentru prima dată în istoria Eparhiei Argeşului şi Muscelului, moaştele Sfântului Ierarh Calinic au sosit în faţa Bisericii Domneşti din municipiul Piteşti, fiind aduse de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, mitropolitul Olteniei şi de Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cei doi ierarhi au fost întâmpinaţi de Întâistătătorul Eparhiei Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, care a adus din municipiul Curtea de Argeş şi moaştele Sfintei Muceniţe Filoteia.

Pelerinii veniţi într-un număr impresionant au urmat în procesiune raclele celor sfinţi, pornind de la Biserica Domnească închinată Sfântului Gheorghe spre mănăstirea Trivale din municipiul Piteşti. La acest eveniment a fost prezent un sobor de peste 200 de preoţi şi diaconi din protoieria Piteşti.

Procesiunea s-a încheiat la orele 19.30 de minute, moaştele sfinţilor fiind aşezate spre închinare într-un baldachin special amenajat lângă mănăstirea Trivale. A fost oficiată slujba vecerniei unită cu acatistele celor doi sfinţi. Slujba de priveghere a continuat pe timpul nopţii, timp în care credincioşii au trecut cu multă răbdare şi credinţă pentru a se închina la sfintele moaşte.

 Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia

 

Liturghie Arhierească în parcul Trivale din municipiul Piteşti

Duminică 6 mai 2012, la primele ore ale dimineţii, un sobor de preoţi din protopopiatul Piteşti, a oficiat slujba Aghiazmei mici şi Taina Sfântului Maslu. Începând cu ora 9.30, foarte mulţi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie arhierească oficiată pe scena special amenajată în parcul Trivale.

Din soborul de ierarhi au făcut parte: Întâistătătorul Eparhiei Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar patriarhal şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

 

În cuvântul de învăţătură rostit în finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Eparhiei Argeşului şi Muscelului, a prezentat detaliat viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

De asemenea, Înaltpreasfinţia sa a mulţumit tuturor creştinilor care, aseară, în cursul nopţii şi astăzi au răbdat cu multă credinţă, aşteptând fiecare să se apropie de moaştele celor doi sfinţi.

La sărbătoarea de astăzi au fost prezente autorităţi locale şi de stat, personalităţi ale vieţii culturale argeşene, preoţi, monahi şi monahii, elevi seminarişti, studenţi teologi şi numeroşi credincioşi.

Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Calinic în judeţul Argeş reprezintă un moment de mare bucurie pentru Ierarhul Argeşului şi Muscelului. După cum se ştie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, s-a numit înainte de călugărie Constantin ca şi sfântul, a primit la intrarea în monahism numele sfântului, a fost stareţ la mănăstirea Cernica timp de cinci ani în locul păstorit de sfântul Calinic timp de 32 de ani, şi nu în ultimul rând a fost hirotonit arhiereu vicar în Episcopia Râmnicului şi Argeşului în anul 1985, în acelaşi scaun păstorit de sfântul Calinic în perioada 1850-1868.

În această seară la orele 18.00, moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica au părăsit municipiul Piteşti, fiind duse către mănăstirea Cernica de lângă municipiul Bucureşti.

Astfel, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, s-a încheiat acest lung pelerinaj care a început în Mitropolia Olteniei şi s-a finalizat în Eparhia Argeşului şi Muscelului.

 Liturghie arhiereasca în parcul Trivale Liturghie arhiereasca în parcul Trivale Liturghie arhiereasca în parcul Trivale Liturghie arhiereasca în parcul Trivale

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelulu

...: Home Viața Eparhiei Ştiri şi Evenimente Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfintei Muceniţe Filoteia