in

Binecuvântare Arhierească în parohia Lerești din protoieria Câmpulung Muscel

(Publicat în: 22 decembrie 2019)

Cu câteva zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului, credincioșii parohiei Înălțarea Domnului din comuna argeșeană Lerești, au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a vorbit despre mesajul evangheliei din această duminică.

Motivul principal al prezenței Ierarhului Argeșean în mijlocul comunității lereștene a fost împlinirea a 30 de ani de la moartea generalului Vasile Milea, fiu al satului Lerești, pentru care a fost săvârșită o slujbă de pomenire. Cu acest prilej  la eveniment au fost prezenți reprezentanți din Ministerul Apărării Naționale, din administrația centrală a județului și administrația locală. Pentru eforturile depuse la publicarea a două cărți dedicate carierei generalului Vasile Milea, precum și împrejurărilor în care acesta și-a pierdut viața, profesorul Gheorghe Nițică a primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului distincția eparhială ,,Sfântul Neagoe Basarab”. Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenți un cuvânt despre viața generalului Vasile Milea, amintind despre el că a fost un erou al revoluției din decembrie 1989.

Cei prezenți la acest evenimet au participat și la slujba de pomenire săvârșită la mormântul generalului Vasile Milea care se află în fața bisericii Înălțarea Domnului din Lerești.

Din acest loc s-a pornit spre centrul comunei, unde a fost dezvelit noul bust al generalului amenajat în fața primăriei. Acesta are o inaltime de 2,20 metri  și a fost realizat de sculptorul argeșean Traian Duță. După dezvelirea bustului a fost săvârșită o slujbă de sfințire a monumentului și au fost depuse coronae cu flori. În final corul de copii al Școlii Generale din comuna Lerești a prezentat un scurt program de colinde.

Născut la Lereşti în 1927, generalul Vasile Milea a fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1980-1985) şi ministru al Apărării Naţionale (1985-1989). Decedat în ziua de 22 decembrie 1989,  eroul comunei Lerești a fost înmormântat cu onoruri militare la 30 decembrie 1989 conform propriei dorinţe în faţa bisericii din comuna natală Lereşti din judeţul Argeş.

 

Atenţie la „Prinţul Tenebrelor”

Sinaxar 23 decembrie 2019