in

Binecuvântare Arhierească la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol

(Publicat în: 23 septembrie 2018)

În duminica a XVIII-a după Rusalii, obștea monahală de la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol, s-a bucurat de binecuvântarea arhierească a Părintelui Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului, care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de vară al locașului monahal.

Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți la slujbă în care a vorbit despre pericopa evanghelică: Întâmplarea minunată de pe ţărmul Mării Tiberiadei ne învaţă să ne unim voia noastră cu voia lui Dumnezeu, să renunţăm la părerea şi ambiţia noastră şi ca nişte ucenici supuşi, să lucrăm cu credincioşie, precum ne porunceşte Domnul.

Dacă-L ascultăm cu smerenie pe Stăpânul ceresc vom primi, în mod sigur, ajutorul Său care transformă răul în bine, slăbiciunea în putere şi înfrângerea în biruinţă.

Smerenia e păzitoarea şi temelia tuturor virtuţilor, deoarece cu ea toate virtuţile devin mai adânci şi desăvârşite. Ea stă la temelia vieţii noastre spirituale, ea se afla  la temelia tuturor celorlalte virtuţi şi este izvorul oricărui har ceresc.

Dreptatea şi tăria se sprijina tot pe smerenie. Ştim că tăria noastră nu o avem decât de la Dumnezeu, dacă suntem convinşi de slăbiciunea  proprie. Prima virtute a creştinului este smerenia.

Soborul slujitor s-a îndreptat, la finalul slujbei la mormântul Părintelui Arsenie Papacioc, unde a fost săvârșită o slujbă de pomenire.

Manastirea Techirghiol, din statiunea balneara Techirghiol, isi are inceputul in anul 1928, cand patriarhul Miron Cristea cumpara aici o casa cu 16 camere. Aici, patriarhul a infiintat un sanatoriu preotesc, deservit de cateva monahii, pentru clerul din intreaga tara. Intre anii 1965-1967, patriarhul Justinian va extinde ceea ce a inceput Miron, iar intre anii 1975-1977 vor avea loc noi extinderi.

Construită de către obştea sătească din satul Maioreşti, judeţul Mureş, în sec. al XVIII – lea, bisericuţa cu hramul “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” a fost mutată în anul 1934 de către regele Carol al II-lea la Castelul Pelişor de la Sinaia, unde însă, după instaurarea comunismului, a rămas  în paragină până când patriarhul Justinian a adus-o şi a restaurat-o la Techirghiol.In anul 1999-2000 s-a amenajat in cadrul manastirii o baza de tratament balnear, sub ocrotirea Sfantului Pantelimon, dotata cu aparate pentru electroterapie, bai galvanice, bai saline, sauna etc.

Pentru protejarea bisericuţei care, fiind monument istoric, are nevoie de condiţii speciale de întreţinere şi adăugând faptul că este neîncăpătoare pentru obştea monahală şi credincioşii care participă la slujbe, Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist a înfipt crucea in anul 2000 pentru construirea unei noi biserici de zid cu acelaşi hram: “Adormirea Maicii Domnului”. Lucrările de construcţie au început în anul 2003 iar în anul 2009, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit Paraclisul cu hramul „Sf. Pantelimon” de la demisolul noii biserici, unde în prezent se desfăşoare slujbele religioase.

 

Metodologia divină şi miopia umană

Sinaxar 24 septembrie 2018