in

Binecuvântare Arhierească la Schitul Brătășești

(Publicat în: 3 mai 2020)

În Duminica Sfintelor Femei Mironosiţe, obştea monahală de la schitul argeşean Brătăşeşti s-a bucurat de prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul rostit , Ierarhul Argeșean a vorbit despre curajul sfintelor femei mironosițe care nu s-au lăsat intimidate și au pornit spre mormântul Domnului Iisus Hristos.

După mulți ani în care schitul Brătășești a trecut prin perioade dificile, la inițiativa Chiriarhului Eparhiei viața monahală a fost reînviată, fiind aduse câteva călugărițe de la mănăstirea Robaia.Acestea au făcut eforturi foarte mari pentru restaurarea bisericii și construcția unui nou corp de chilii.

În chip simbolic, pentru a scoate în evidență implicarea și devotamentul monahiilor de la schitul Brătășești, astăzi, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba de instalare pentru noua stareță în persoana egumenei Efrema Drăghici care a primit și distincția eparhială ,,Crucea Basarabă”

Aflat în cătunul Florinei din satul Brătești, comuna Albești, județul Argeș, schitul are hramurile „Sfinții Serghie și Vah” și „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

Biserica are o vechime respectabilă fiind  înălțată în anul 1735 pe ruinele unei constructii mai vechi. Obște de călugărițe, a fost multă vreme metoc al mănăstirii Robaia.  A fost părasită între anii 1914-1924, urmând a fi restaurată până în anul 1928 când este repopulată cu călugărițe.

În 1957 este transformată în mănăstire de călugări, care însă sunt obligați s-o părăseasca și ei în urma decretului din 1959.

Viața monahală este reluată în 1997 când la mănăstire vin prin rotație călugărițe de la Robaia, iar așezământul este reactivat ca metoc al acesteia. Obștea devine stabilă abia dupa terminarea reparațiilor și construirea unui corp de chilii.

 

DUMINICA SFINTELOR FEMEI MIRONOSIȚE

Sinaxar 4 mai 2020