in

Canonul Sfântului Andrei Criteanul în Paraclisul Centrului Eparhial

(Publicat în: 5 martie 2020)

Postul cel Mare este o călătorie duhovnicească spre Înviere. Prin toate slujbele pe care Părinţii Bisericii le-au presărat de-a lungul celor 48 de zile de postire, credinciosul este ajutat să crească spiritual şi să se apropie mai mult de Dumnezeu. Între aceste slujbe, un loc aparte îl ocupă Canonul cel Mare, alcătuit de Sfântul Andrei, arhiepiscopul Cretei.

În această după-amiază, la Paraclisul Sfântul Ierarh Calinic din incinta Centrului Eparhial din Curtea de Argeș, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a oficiat slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Elevii Seminarului Neagoe Vodă Basarab au avut ocazia să primească îndemnul Chiriarhului Eparhiei de a porni fiecare pe treptele pocăinței prin participarea la această sfântă slujbă oficiată în primele patru zile din prima săptămână a Postului Mare. Înaltpreasfinția Sa a amintit că Sfântul Andrei Criteanul a realizat una dintre cele mai importante, dacă nu chiar cea mai importantă operă a imnografiei despre pocăinţă.

Din prima zi a Postului Paştilor, cântarea Canonului celui Mare îi oferă credinciosului „cheia“ înţelegerii asprei călătorii pe care o are de parcurs până la Învierea Domnului: pocăinţa, înnoirea vieţii, întoarcerea la Dumnezeu.

 

Tăcere deplină

Sinaxar 4 martie 2020