in

Centenarul Marii Uniri prăznuit în Cetatea Basarabilor

(Publicat în: 1 decembrie 2018)

Biserica Străbună, a constituit speranța unui popor asuprit că, într-o bună zi, românii din cele zece provincii istorice, să fie uniți sub același sceptru, iar această zi sfântă, avea să fie ziua de 1 Decembrie 1918, când peste 100.000 de oameni, adunați în cetatea Alba Iuliei, au proclamat solemn, Unirea Transilvaniei cu Regatul României.

Parcul Catedralei Arhiepiscopale, ctitoria Sfântului Neagoe Vodă Basarab, a devenit neîncăpător pentru românii care au venit să prăznuiască Marea Unire a Românilor la Curtea de Argeș.

După primirea invitaților, a urmat intonarea Imnului Național al României, după care, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului, în baldachinul din fața sfântului locaș de rugăciune a fost oficiată o slujbă de Te-Deum de către Părintele protosinghel Caliopie Ichim, consilier eparhial, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Corul Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” a interpretat câteva cântece patriotice, aducând bucurie în sufletele celor prezenți.

A fost citit Mesajul Arhieresc cu prilejul aniversării a unui secol al Unirii Românilor, urmat fiind de Mesajul Consiliului Local al Municipiului Curtea de Argeș, citit de domnul primar Panțurescu Constantin și de un cuvânt al Comandantului Batalionului 33 Vânători de Munte,  Lt. Col Cârjan Constantin.

A avut loc o festivitate de depunere de coroane și jerbe de flori la mormintele Regelui Ferdinand și al Reginei Maria.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea de tehnică și personal, aparținând structurilor din M.Ap.N, M.A.I și IGSU.

 

Celebrăm România – concert aniversar la Centenarul Marii Uniri

Sinaxar 2 decembrie 2018