in

Ceremonia de recepție a Spitalului din Mioveni

(Publicat în: 5 septembrie 2019)

Locuitorii orașului Mioveni au avut parte astăzi de un eveniment istoric în lumea medicală, prin organizarea ceremoniei de recepție a primului spital construit de la zero în ultimii 30 de ani în România. Momentul a fost marcat de administrația publică locală printr-o serie de evenimente publice.

La primele ore ale dimineții, în Casa de Cultură a Sindicatelor Dacia, a avut loc un seminar unde au fost discutate teme de actualitate din domeniul medical și a fost făcută o prezentare din punct de vedere tehnic și arhitectural a noului spital.

Ceremonia de recepție a clădirii a fost precedată de o slujbă de sfințire săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a oferit domnului Ion Georgescu, primar al orașului Mioveni, distincția eparhială ,,Sf. Neagoe Vodă Basarab”.

La acest eveniment important au participat premierul Viorica Dăncilă  și ministrul Sănătății, Sorina Pintea. De asemenea au fost prezenți toți cei implicați în realizarea acestui proiect, medici de renume, precum și reprezentanți ai administratiei centrale ți locale.

Construcția Spitalului Orășenesc din Mioveni a început în martie 2016, iar finanțarea de 60 de milioane de euro a fost asigurată din programul PNDL( 20 milioane euro), Fondul de Rezervă al Guvernului României ( 4 milione euro)  și din bugetul orașului( 36 milioane euro). Proiectul a fost o inițiativă a primarului Ion Georgescu și a Consiliului Local Mioveni.  De asemenea, Automobile Dacia-Renault s-a implicat în dotarea Secției de Pediatrie cu echipamente specifice, precum și în amenajarea a două camere de recreere pentru copii.

Spitalul din Mioveni are 6 etaje, 250 de paturi și numeroase secții, inclusiv compartiment de Primiri Urgențe, Terapie Intensivă și bloc operator cu 4 săli.

Este dotat cu echipamente și sisteme moderne de ventilație, de filtrare și transport aer către fiecare etaj, separat. Au fost montate sisteme speciale de ventilație cu filtre de aer HEPA, care procesează aerul la o puritate de 99,99%, sisteme de decontaminare ultra performante. Clădirea beneficiază de cele mai noi și moderne echipamente de încălzire, cu o autonomie ridicată și consum de energie redus.

25% din necesarul de energie este produsă eco, prin panourile montate pe acoperiș la ultimul etaj.

Spitalul a fost conceput să reziste la cutremure de 9,4 grade pe scara Richter.
Are, de asemenea, un adăpost antiatomic de 225 metri pătraţi, ce poate găzdui 100 de persoane.

Clădirea poate funcționa independent timp de 48 ore cu energie electrică și apă, din resurse proprii, în caz de calamitate.

Blocul operator are 4 săli de operație funcționale în același timp.

Unitatea de Primiri Urgențe poate prelua 4 ambulanțe în același timp.

Spitalul dispune de 11 căi de evacuare, dintre care 4 la subsol.

Spitalul o suprafaţă desfăşurată de 17.290 mp, volum clădire 66.382 mc, 13.000 mc de beton turnat, 1.400 de tone de armătură folosită, 260.000 m cabluri electrice utilizate, 9.700 mp tubulatură ventilație și climatizare, 17.650 metri de conducte sanitare, confecție metalică 100 tone, 2 UPS, două transformatoare și două generatoare.

 

Tinerii argeșeni și musceleni au plecat la ITO 2019

Sinaxar 6 septembrie 2019