in

COPIII DE LA ȘCOALA MIRCEA CEL BĂTRÂN în vizită la Biserica „Sân Nicoară”din Curtea de Argeș

(Publicat în: 2 septembrie 2019)

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Mircea cel Bătrân” din municipiul Curtea de Argeș a organizat o activitate recreativă și educativ-catehetică.

Copiii de la Școala Gimnazială ”Mircea cel Bătrân” din localitate coordonați de doamnele profesoare: Otilia-Daniela Ionescu și Mihaela Mărtoiu au pășit într-o mică drumeție spre Biserica Sân Nicoară.

Eleva Ioana-Cristina Radu a cuprins într-un referat informații despre importantul edificiu.

Ruinele bisericii Sân Nicoara se află situate în parcul cu același nume, care oferă o minunată perspectivă asupra vechiului centru al orașului Curtea de Argeș. Planul bisericii, înscris într-un dreptunghi în formă de navă, are dimensiuni relativ mici și se termină în partea de est cu o absida – cuprinzând cele trei încăperi rituale tipice cultului ortodox: pronaosul, naosul și altarul. Deasupra pronaosului se înaltă ruinele unui turn – clopotniță care servea la apărare în cazul unor atacuri ușoare și la observarea celor petrecute la distanță. Săpăturile arheologice au scos la iveală ceramică smălțuită și frumos ornamentată, olane pentru acoperiș, fragmente de cahle, monede din argint și aramă românești și străine, inele din argint, vase din sticlă și fragmente de frescă asemănătoare cu cea din Biserica Domnească.

La activitate au participat Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul care a adus binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a îndemat copiii să se bucure de vacanță și Părintele Vasile Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.

Întâlnirea se înscrie în Calendarul de activități al Eparhiei pentru copii în perioada vacanței de vară.

 

Slant boarding (așezare înclinată)

Bucuria de a dărui, parohia Vișoi II, municipiul Câmpulung Muscel