in

Ctitoria Sfântului Neagoe Vodă Basarab din Cetatea Basarabilor și-a sărbătorit hramul

(Publicat în: 15 august 2019)

Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș și-a sărbătorit astăzi hramul. Mii de pelerini veniți încă de aseară au avut ocazia de a se închina la moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia care au fost aduse în procesiune din noua Catedrală Arhiepiscopală către Catedrala ctitorită de Sfântul Voievod Neagoe Basarab, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfintitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoti si diaconi, în baldachinul din fața Catedralei Arhiepiscopale.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Eparhiei a evidențiat rolul important al Maicii Domnului care mijlocește neîncetat pentru mântuirea neamului omenesc. Mai mult, Ierarhul Argeșean a vorbit credincioșilor despre moștenirea de mare preț pe care a lăsat-o domnitorul Neagoe Vodă Basarab tuturor românilor.

Piatra de temelie la actuala Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Arges, a fost pusă în anul 1512. Ctitorul principal este Sf. Neagoe Vodă Basarab care a reușit să termine lucrările în anul 1517. În data de 15 august, în urmă cu 501 de ani, monumentala biserică a fost sfințită de un sobor impresionant de arhierei, preoți și diaconi.  Însă abia în anul 1526 aveau să se încheie lucrările la pictura interioară bisericii, cu contribuţia importantă a zugravului Dobromir.

În anul 1793, Mănăstirea Curtea de Argeş a dobândit statutul de reşedinţă episcopală, aici luând fiinţă Episcopia Argeşului.

Între anii 1875-1886 biserica Mănăstirii Curtea de Argeş a fost refăcută în forma care a dăinuit până în prezent, Regele Carol I angajându-l pe celebrul arhitect francez André Lecomte du Noüy, pentru proiectul refacerii lăcaşului.

În anul 2009 Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit bisericii cel de-al doilea hram închinat ctitorului ei, Sfântul Neagoe Vodă Basarab.

 

Prohodul Maicii Domnului la Mănăstirea Văleni

Sinaxar 16 august 2019