in ,

Detoxificare mentală și afectivă

(Publicat în: 27 august 2019)

Când vorbim despre detoxificare se înțelege că această operație, fără bisturiu și laser, are loc în întreg organismul nostru. Mentalul și stările afective au un mare și decisiv efect asupra sănătății noastre.

Dacă vrem să fim sănătoși și bolnavi fiind, dacă vrem să ne vindecăm de beteșuguri, trebuie să ne purificăm gândurile, sentimentele și corpul fizic.

Știm cu toții că „materia este formată din atomi ca elemente fundamentale de construcție ale Universului. Mișcarea acestor atomi creează energie electromagnetică care produce magnetism. Mișcarea creează și este reflectarea a două forțe de polaritate opusă: pozitivă și negativă. Energia se mișcă liber între acești doi poli. În medicina chineză, acești doi poli opuși sunt denumiți yin (negativ) și yang (pozitiv). Aceste energii – pozitivă și negativă – deși sunt din aceeași esență, au efecte diferite asupra corpului fizic și a persoanei. Spre exemplu, stările emoționale de furie și de iubire, afectează gândurile și corpul fizic în moduri diferite. Furia creează stres și comprimă fluxul sangvin și limfatic din organism. Ea închide ermetic ficatul și pancreasul, afectând astfel digestia și solicită glandele suprarenale, provocând eliberarea excesivă de hormoni și de neurotransmițători. Toate aceste stări vor induce aciditate. Pe de altă parte, iubirea creează reacții opuse. Ea accelerează fluxul sangvin și limfatic; intensifică digestia și evacuarea prin rinichi și produce alcalinizarea întregului organism. S-ar mai putea adăuga că furia provoacă „boală”, iar iubirea aduce vindecarea.”1

Revenim cu grijă, spunând de o mie de ori, de un milion și de un miliard de ori, că trebuie să ne purificăm gândurile, gândind frumos, pozitiv, sfânt și dinamic, să fim numai un zâmbet de floare în soare! Să ne purificăm sentimentele, înnobilându-le cu iubire creștină, frățească, împărtășită întregului Univers și regnurilor: mineral, vegetal, animal, uman și angelic! Să fim numai iubire, ca lumina lină! Să ne curățim corpul fizic, trupul nostru să-l înduhovnicim în virtute și rugăciune, sufletul bucurându-se de starea de curățire și sfințenie.

Gândurile și stările afective, spune dr. Robert Morse, că „se lipesc de celule asemenea cleiului, dând naștere unor blocaje subtile pe care omul le poate purta cu el toată viața. Prin urmare, dacă în cursul procesului de detoxificare plângeți, vă înfuriați sau țipați la ceilalți, să nu vă mire că vor apărea blocaje. Eliminați toate gândurile și sentimentele, observați-le cu detașare și nu vă agățați de nici unul din ele. Debarasați-vă de aceste blocaje. În acest fel, torentul de energie și iubire va fi din nou dominant în interiorul organismului. Aceasta este singura cale autentică spre vitalitate și spiritualitate.”2

Iată cum o pregătire simultană de a aborda un nou stil de viață duhovnicească și un nou regim alimentar, duc la detoxificare mentală și afectivă!

Dumnezeu ne ajută dacă vrem!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

1 Dr. Robert Morse, Să trăim sănătos fără toxine, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, pag. 275.

2 Idem, pag. 275

Sinaxar 27 august 2019

Sinaxar 28 august 2019