in

DIACONUL CORESI  sărbătorit la Școala Valea Danului

(Publicat în: 13 iulie 2019)

 Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului a desfășurat o activitate catehetică dedicată lui Coresi.

Întâlnirea a început cu rugăciunea Tatăl nostru, apoi doamna profesoară de religie, Claudia Matei, a prezentat un material power-point despre activitatea celui mai important tipograf din veacul al XVI-lea.

Coresi, originar din județul Dâmbovița, a fost un diacon ortodox, traducător și meșter tipograf român. 

Pentru traducerile în limba română, Coresi a folosit texte mai vechi, păstrate în manuscris. Marele merit al său a fost acela că a pus în circulaţie manuscrisele româneşti pe care le-a îndreptat, corectat, schimbat, înlăturând adeseori arhaismele şi regionalismele, înlocuindu-le cu expresii şi cuvinte din Ţara Românească şi din sud-estul Transilvaniei, regiuni în care şi-a desfăşurat activitatea. El are meritul necontestat de a fi contribuit la unificarea limbii literare române, deoarece, răspândindu-se pe un larg spaţiu geografic, cărţile sale au dus pretutindeni cu ele graiul românesc.

Cărţile lui Coresi au avut o largă răspândire în toate ţinuturile româneşti datorită legăturilor comerciale ale Braşovului cu Ţara Românească şi cu Moldova, datorită boierilor pribegi aşezaţi la Braşov şi, mai târziu, chiar datorită lui Mihai Viteazul. Prin aceste tipărituri, se arăta tot mai limpede.

 La activitate au participat Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul, care a adus cuvântul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a vorbit despre cărțile traduse în limba română ca unitatea de limbă, de credinţă şi de origine a românilor de pretutindeni și a mulțumit tuturor și Părintele Vasile Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.

Activitatea se înscrie între activitățile educațional-catehetice ale Centrului Eparhial cu concordanță cu anul 2019, An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română.

Zâmbet în suflet de copil, parohia Lunca Corbului, protoieria Costești

Alături de cei încercați – parohia Mavrodolu, protoieria Pitești