in

Duminica Rusaliilor prăznuită la Mănăstirea Trivale

(Publicat în: 16 iunie 2019)

În ziua praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, credincioșii din cuprinsul Eparhiei Argesului și Muscelului au fost prezenți într-un număr foarte mare la sfintele slujbe săvârșite în bisericile din cele șase protopopiate.

Foarte mulți și-au îndreptat pașii către mănăstirea Trivale din municipiul Pitești, pentru a fi prezenți la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Ierarhul Argeșean a șăvârșit sfânta slujbă în paraclisul de vară din curtea mănăstirii. Evenimentul a fost deosebit deoarece mâine așezământul monahal își va serba hramul închinat Sf. Treimi.

Dupa savarșirea Sfintei Liturghii a fost oficiata și Vecernia Rusaliilor, cunoscută în popor sub numele de slujba plecării genunchilor. Cu această ocazie au fost sfințite frunzele de nuc care închipuiesc limbile de foc coborâte peste Sfinții Apostoli prezenți în cetatea Ierusalimului la cincizeci de zile după Învierea Domnului Iisus Hristos.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Eparhiei a amintit de prezența lucrării Duhului Sfânt în toate activitățile pe care le desfășurăm zilnic.

Izvoarele istorice susţin faptul că Mănăstirea Trivale a fost ctitorită de Trifan şi Stanca Stăncescu în a două jumătate a secolului al XV-lea. Prima biserică a fost construită din lemn. Aceasta va fi reclădită din piatră în timpul domniei lui Matei Basarab, dar între anii 1670 şi 1673, ajunsă în ruină a fost refăcută din piatră şi cărămidă de către Varlaam, patriarhul Ţării Româneşti. Picturile mănăstirii sunt făcute în 1731 de Ioasaf Grecu, şi restaurate în anul 1904.

În perioada comunistă Mănăstirea Trivale nu a funcţionat, ea fiind redeschisă în anul 1991. În prezent este o obşte de călugări, având hramul „Sfânta Treime”.

Locul înconjurător este feeric, iar grădina mănăstirii cuprinde biserica de un alb plin de puritate, o troiţă, clopotniţă şi chiliile inundate de ghirlande de flori.

Mănăstirea Trivale este o oază de linişte în tot tumultul citadin din oraşul aflat chiar la doi paşi, un loc de pelerinaj pentru foarte mulţi credincioşi, care vin aici zi de zi, pentru a se ruga şi pentru a-şi desfata privirile şi sufletele cu frumuseţi naturale încărcate de spiriualitate.

Duminica Pogorârii Duhului Sfânt

Sinaxar 17 iunie 2019