in

Expoziţia Judeţeană de Icoane “Pârvu Mutu Zugravu” – ediţia a VII-a

Astăzi, 8 decembrie 2015, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului în colaborare cu Consiliul Județean Argeș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș, a organizat: Expoziţia Judeţeană de Icoane “Pârvu Mutu Zugravu” – ediţia a VII-a. Gazda evenimentului a fost Biblioteca Judeţeană “Dinicu Golescu” din Pitești. Slujba de binecuvântare a icoanelor a fost oficiată de Întâistătătorul Eparhiei, înconjurat de un sobor de preoți.

Expoziția de astăzi este şi un bun prilej pentru iconarii argeşeni de a se pregăti pentru Expoziţia-concurs naţională de icoane “Rugămu-ne Ţie!”, care are loc în Piteşti în vinerea Floriilor din fiecare an.
La această ediție au participat 20 de iconari care au prezentat 47 de icoane.
Manifestarea religioasă îl omagiază pe iconograful muscelean Pârvu Mutu, adevărat creator de școală în epoca lui Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu. Pârvu Mutu s-a impus prin desenul remarcabil, coloritul variat și realismul compoziției. Acest din urmă aspect este reliefat mai cu seamă în tablourile votive, dintre care se remarcă cel din pronaosul bisericii "Trei Ierarhi" din Filipeștii de Pădure, unde înfățișează nu mai puțin de 55 de membri ai familiei Cantacuzino. În biserica "Adormirea Maicii Domnului” din Bordești s-a găsit autoportretul său (extras în anii ’60 și păstrat, împreună cu tabloul votiv, la Muzeul de Artă al României. Cunoscut mai ales datorită portretelor votive, Pârvu Mutu Zugravu a pictat numeroase biserici din timpul său, dintre care amintim pe cele din Filipeştii de Pădure, Bordeşti, Măgureni, Lespezi, Robaia, Sinaia şi Râmnicu Sărat. Devenit monah în ultimii ani ai vieții sale, sub numele de Pafnutie, este înhumat la mănăstirea Robaia din judeţul Argeș.

De la suflet la suflet în parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena – Curtea de Argeș

Sinaxar 9 decembrie