in ,

Fapte mari în dricul iernii

(Publicat în: 11 ianuarie 2019)

Ca să nu umplu de plictiseală pe cititor, mă voi rezuma pe cât posibil, spunând, bunăoară, că cele mai mari momente din istoria ispravnicului neam românesc s-au consumat în toiul iernii. În ianuarie 1475, Ştefan al Moldovei, biruia armia otomană, la Podul Înalt. Mai aproape, în ianuarie 1859, se uneau cele două principate: Moldova şi Ţara Românească, prăvălind orgoliul, de la Iaşi spre Bucureşti. La 1 decembrie 1918, se aşezau spre uneală, Regatul României cu Transilvania. Iar mai ieri, la 1 ianuarie 2007, uneala cea mai mare, România întregită în Europa care se uneşte. Să zicem: bune toate până acum!

Dar când Franţa şi alte surate europene ne primesc – prin sondaje – doar cu 45%, iar Germania singură cu 65 % , este un semn vădit, că trebuie bine gândit. Chiar şi avertismentul Consiliului Europei, după aderare, este semn că trebuie să luăm aminte la imnul naţional, care în fiecare zi, dis-de-dimineaţă, ne pofteşte la deşteptare.

Europenilor nu le plac „somnoroşii”!

Calinic Argeșeanul, Mersul printre stele – vol.  Cu pana printre idei, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2017.

 

Sinaxar 11 ianuarie 2019

Sinaxar 12 ianuarie 2019