in ,

Fapte mari în dricul iernii

Ca să nu umplu de plictiseală pe cititor, mă voi rezuma pe cât posibil, spunând, bunăoară, că cele mai mari momente din istoria ispravnicului neam românesc s-au consumat în toiul iernii. În ianuarie 1475, Ştefan al Moldovei, biruia armia otomană, la Podul Înalt. Mai aproape, în ianuarie 1859, se uneau cele două principate: Moldova şi Ţara Românească, prăvălind orgoliul, de la Iaşi spre Bucureşti. La 1 decembrie 1918, se aşezau spre uneală, Regatul României cu Transilvania. Iar mai ieri, la 1 ianuarie 2007, uneala cea mai mare, România întregită în Europa care se uneşte. Să zicem: bune toate până acum!

Dar când Franţa şi alte surate europene ne primesc – prin sondaje – doar cu 45%, iar Germania singură cu 65 % , este un semn vădit, că trebuie bine gândit. Chiar şi avertismentul Consiliului Europei, după aderare, este semn că trebuie să luăm aminte la imnul naţional, care în fiecare zi, dis-de-dimineaţă, ne pofteşte la deşteptare.

Europenilor nu le plac „somnoroşii”!

Calinic Argeșeanul, Mersul printre stele – vol.  Cu pana printre idei, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2017.

 

Sinaxar 11 ianuarie 2019

Sinaxar 12 ianuarie 2019