in

Festivalul de Colinde, Tradiții și Obiceiuri de Crăciun: HRISTOS SE NAȘTE, SLĂVITI-L!, ediția a V-a

(Publicat în: 12 decembrie 2018)

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul – Biroul de Cateheză în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș a organizat Festivalul de Colinde, Tradiții și Obiceiuri de Crăciun HRISTOS SE NAȘTE, SLĂVITI-L!, ediția a V-a în sala de festivități a Liceului Tehnologic ”Regele Mihai I” din municipiul Curtea de Argeș.

Au poposit în Cetatea Argeșului peste 400 de copii însoțiți de dascăli inimoși care au încântat pe spectatori cu frumoasele colinde străbune.

Programul artistic a fost deschis de Corul Seminarului Teologic ,,Neagoe Vodă Basarab,, sub îndrumarea Preot Profesor Sorescu Robert, Preot Profesor Ovidiu Constantin Dascălu și Profesor Valentin Retevoi-directorul seminarului.

Elevi ai Liceului Tehnologic ,,Regele Mihai I,, coordonați de profesorii: Elena Derviș, Mihaela Mărgărita, Simion Butuc și Ciprian Duțeanu au interpretat un moment  din ,,Fetița cu chibrituri,, adaptare după  H. C. Andersen.

Copiii de la G.P.P. ”O lume minunată” au fost coordonați de doamnele profesoare Gabriela Surdu și Tatiana Mihai, Grupa Mare ne-au anunțat că : ”A venit iarna!”, iar Grupul Vocal ,,Floare de Colț,, de la aceeași grădiniță ne-a încântat  cu–n evantai de voci sub îndrumarea cadrelor didactice: Raluca Chițu și  Maria Herișanu.

Parcă coborâți din cerul sfânt, au adus pecetea colindelor în Cetatea Basarabilor, copiii cu glasuri de îngeri de la Școala Gimnazială ”Mircea Cel Bătrân” strunite cu dragoste și migală de doamna profesoară Otilia-Daniela Ionescu pentru a ne ferici auzul cu Colindele Crăciunului, tradiţie sfântă a neamului românesc.

Arine Alesia de la Școala Gimnazială ”Carol I”, Mădălina-Mihaela Niță de la Școala Gimnazială Șuici, Ana Maria Baltag-Deaconu de la Școala Gimnazială ”Mircea Cel Bătrân”, Estera Neferu, Xenia Ungureanu, Alina Stan de la Colegiul Național ”Vlaicu Vodă”, Maria-Luiza Dina sub îndrumarea domnului profesor, Cristi Matei a adus o salbă de voci frumoase care să ne colinde.

Ansamblul ,,Topologul,, reprezentând Școala Gimnazială ,,Gabriel Marinescu,, din Tigveni, alături de soliștii: Ionela-Brândușa Luca, Emil-David Joița și Izabela Căldăraru deapănă din fuiorul talentului cântecele colindului sub îndrumarea doamnele profesore: Maria Popescu- directoarea școlii și  Roxana Piele.

Ana-Maria Baltag-Diaconu, Daria Ninu și Ștefan Ducu de la Școala Gimnazială ,,Mircea Cel Bătrân,, vor da numele lor stelei magice de la răsărit călăuză fiind doamna profesoară Filica Hernest.

Liceul Tehnologic ,,Ferdinand I,, prin elevele Roxana Arman și Sabina Ilie ne-au colorat sufletul cu acordurile colindelor sub îndrumarea cadrelor didactice: Andra-Carmina Mihai și Iuliana Moraru.

Corul Școlii Gimnaziale ,,Gabriel Marinescu,, Tigveni-structura Bîrsești, îndrumat de doamnele profesore Mădălina Caimacan, Maria-Ramona Ciolpan și Emilia-Mihaela Dumitrescu ne invită la un ”Praznic luminos” de colinde.

Ansamblul de Fluierași ,,Ciobănașul,, reprezentând Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului cântând din fluiere fermecate, alături de Ansamblul Instrumental de Saxofon, ,,Tămășelul,, din Cicănești ne aduc vechi colinde românești sub îndrumarea domnului profesor Ionuț Nițoiu.

Din vatra de tradiție a domneștenilor elevii Liceului ,,Petre Ionescu-Muscel,,  poposesc cu minunate colinde instruiți cu mare drag de profesorii: Ionela Anuța și Mihail-Adrian Hirică.

De la Școala Gimnazială ”Basarab I,, Patricia Bădița și Alexandra Baciu ne-au cântat Florile Dalbe ale Crăciunului sub coordonarea doamnei profesoare, Elena-Gabriela Pătru.

Cu mare drag doamnele profesoare: Ioana Neagoe, Ionica Preda-directoarea școlii, Ioana Marin și Părintele Danuț-Marius Trăistaru au adus Grupul Vocal ,,Floricică de Câmpie,, aparținând Școlii Gimnaziale ,,Gh. Mocanu,, din Șerbănești, Rociu pentru a aduce O, ce veste minunată! la Praznicul Nașterii Domnului Hristos.

Școala Gimnazială ,,Naum Râmniceanu,, din Corbi, prin grupul vocal condus de profesorii George-Alin Bodoc și Simona Anghel ne spun că: Asta-i Sara Sfântă!

Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Valea Danului și tânăra solistă, Nicoleta-Liliana State, coordonați de doamna profesoară de religie, Claudia Matei cu aceste nestemate ale folclorului românesc care sunt colindele din străbuni.

Talentata domnișoară Mihaela Iosif de la Colegiul Național ”Vlaicu Vodă” ne-a încântat ca de fiecare dată cu vocea ei deosebită.

Din miezul tradiției, Galeșu, Grupul de Instrumentiști la Țitera ne aduc colindele de altă dată sub bagheta domnului profesor Vasile Constantin.

Corul Școlii Gimnaziale Cicănești sub coordonarea doamnei profesoare Georgiana Georgescu  vă invită să intrăm în ”Casa cea frumoasă”.

Din Șuici, ninge cu colinde, unde Corul Școlii Gimnaziale ”Toma Brătianu” și domnișoara Cătălina Izabela ne amintesc frumoasele ziceri muzicale de colindă sub coordonarea doamnei profesoare Elena Iancu și părintele Viorel Neacșu.

Sub conducerea domnului profesor Robert Sima, Grupul Vocal al Școlii Gimnaziale ,,Basarab I,” ne aduc ”Colindul lui Dumnezeu”.

Doamna profesoară Anicuța Spiridon a îngrijit glasul Irina-Maria Derviș, elevă în clasa a III-a  la Școala Gimnazială ,,Mircea Cel Bătrân,, făcându-l să răsune ca un clinchet de clopoțel.

Pe sania colindului de la Școala Gimnazială Valea Iașului, a poposit, grupul vocal condus de domnișoara profesoară de religie, Sabina Marin cu ”Flori de Măr!”.

Corul ”Mugurelul,, reprezentând  Școala Gimnazială Albeștii de Argeș, condus cu măiestrie de domnul Profesor Dumitru Paraschiv, ne-a adus ”În Seara de Moș Ajun!”.

Gabriela Savu de la Școala Gimnazială Albeștii de Argeș a încheiat o seară minunată.

Festivalul a fost prezentat de doamna profesoară, Irina-Eugenia Creț de la Școala Gimnazială Nr. 1 Corbeni, iar textul prezentării a fost scris de domnul profesor, Dumitru Enache de la Școala Gimnazială ”Mircea cel Bătrân” din Curtea de Argeș.

La Festival au participat domnul director, Dr. Ing. Andrei Grigorescu de la liceul gazdă, Părintele Inspector Ilie Ghiță, Părintele Protoiereu Alexandru State, preoți, cadre didactice și părinți.

Coordonatorii Festivalului au fost cadrele didactice: Elena Derviș de la Liceul Tehnologic Regele Mihai I din Curtea de Argeș și Elena Ilina-directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Valea Danului, alături de Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul care adus binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și a felicitat pe toți participanții la această seară minunată și Părintele Vasile Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.

Colindele românești sunt păstrate, gustate și apreciate pentru valoarea lor teologică, pentru mărturia de nezdruncinat a dreptei credințe, a unității și solidarității dintre toti fiii neamului nostru.

La final toți elevii și profesorii coordonatori au primit un Calendar pe anul 2019 ca dar din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.

 

Protoieria Costești – Campionii Bucuriei Sociale, decembrie 2018

Sfințirea bisericii Sfântul Grigore Palama pentru persoanele cu deficiențe de auz