in ,

Igiena pielii prin periaj pe uscat

(Publicat în: 31 august 2019)

Pielea noastră, care, din mila lui Dumnezeu, ține ca într-un sac toate alcătuirile mai lungi sau mai scurte, este organul cel mai deșirat pentru evacuarea zilnică până la 1 kg de toxine și deșeuri organice produse în urma proceselor metabolice.

Îngrijirea zilnică a pielii trebuie să fie o grijă atentă pentru că depunerea de acizi și toxine va duce la erupții cutanate, coșuri, râie, furuncule, psoriazis și alte plăgi. Întreținerea se face prin spălare parțială, mâini și față, de mai multe ori pe zi, iar zilnic o baie, de preferat duș, cu apă la temperatura organismului. De preferat este să folosim apa pură, de izvor, neagresivă și dură, astfel pielea va fi catifelată, iar părul mai mătăsos.

De recomandat, pentru întreținerea sănătății pielii, este folosirea metodei „de periere a pielii pe uscat”1, cu perie din păr de cămilă, porc sau cal, depinde de finețea pielii fiecăruia dintre noi. Să nu folosim cumva, în exces, peria de sârmă sau din rădăcină de sorg!

Prin perierea pielii se vor îndepărta celulele îmbătrânite sau moarte, ajutând circulația sângelui, iar pielea va respira mult mai bine.

Peria despre care a fost vorba trebuie să fie cu coadă potrivită (se găsesc în magazine) cu care te speli singur pe spate. Începi să perii tălpile, picioarele, gambele și mâinile, periind, de preferință, de la extremități spre partea centrală a corpului. Chiar dacă veți simți un soi de gâdilire, folosind peria să insistăm ușor-ușor, până scăpăm de această senzație, drept dovadă că avem o piele fină, nu groasă ca a elefantului, care vibrează de sănătate și voie bună.

Să petrecem în aer liber, în aer curat, lăsând pielea expusă la aer și lumină, umblând în pantaloni scurți, fără cămașă, doar cu o pălărie mare pe cap, pentru a lăsa pielea să respire, iar la una sută de ani să avem pielea ca de bebeluș, cum avea doctorul Jensen, la 93 de ani!2

Așa vom scăpa de pielea zbârcită și creață! Să nu uităm!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

1 Dr. Robert Morse, Să trăim sănătos fără toxine, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, pag. 429.

2 Idem, pag. 430.

Sinaxar 31 august 2019

Sinaxar 1 septembrie 2019