in ,

III. Exerciții fizice

(Publicat în: 20 august 2019)

Desigur, cei mai mulți dintre noi știm despre exercițiile fizice și ce rol vital au asupra organismului nostru, care, lăsat în neumblare, se anchilozează. Acum câțiva zeci de ani, părintele Pangratie de la Căldărușani, se plângea de ciocuri de papagal la șira spinării și alte înțepeniri de oase. Se văita mereu. Starețul Veniamin l-a sfătuit să cosească la iarbă în fiecare zi, că se tămăduiește de trei hibe: ciocurile de papagal, indispoziție generală și pesimism întunecat care aduce moartea prematură.

Cine cosea de zor brazde de fân, a doua zi, pentru animale? Tocmai Pangratie care se arăta vesel și ușor-ușor, nu s-a mai plâns de ciocuri de papagal, avea poftă de mâncare și se odihnea din belșug.

Așadar, mișcarea are un rol vital pentru întreținerea organismului nostru. Circulația sangvină și mai ales cea din regiunea membrelor inferioare este acționată datorită activității musculare prin exerciții fizice, adică mișcare și mersul pe jos cel puțin 30 de minute pe zi, după recomandările pe care le auzim de atâtea ori pe zi și la televiziunile române.

Care sunt nenumăratele exerciții fizice? Chiar dacă le știți, le reamintim: plimbările pe jos, înotul, tai chi, mersul pe vârful picioarelor, așa cum merg cucoanele cu pantofi cu tocul înalt, flotările, rotirea brațelor pe rând, rotirea picioarelor, mișcarea capului în cerc 180 grade și scrierea cifrelor de la 1 la 10, trasul ușor de urechi sau așezarea palmei peste ureche și masatul rotunjit ușor până se înfierbântă, mersul pe bicicletă, săritul cu prăjina, urcarea pe scări fără lift, mersul pe jos la biserică, alergatul cu măsură, fără a ne pune viața în primejdie, mătăniile atât de folositoare și egale cu înotul, dar cu grijă pentru sănătate.

Să mergem progresiv cu exercițiile fizice. Când plecăm prin munți, uităm că trebuie să fim cumpăniți și să mergem cu grijă, fără grabă. Să nu facem concurs de efort.

Să nu uităm că exercițiile fizice sunt esențiale în procesul de recuperare a sănătății noastre, pândită mereu de primejdia anchilozării.

Nemișcarea înțepenește organismul nostru! Orice mișcare, cu înțelepciune făcută, ajută sănătății noastre!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

Sinaxar 20 august 2019

Sinaxar 21 august 2019