in

Inaugurarea noului Monument al Eroilor în localitatea Bascov

(Publicat în: 28 noiembrie 2018)

Cu câteva zile înainte de 1 decembrie comunitatea argeșeană din Bascov a avut parte de un eveniment deosebit. A fost inaugurat noul Monument al Eroilor amplasat chiar în centrul comunei, la răscrucea a două foarte importante drumuri ,mai exact Piteşti şi Curtea de Argeş şi Bucureşti Râmnicu Vîlcea. La acest eveniment a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care împreună cu un sobor de preoți și diaconi a oficiat slujba de sfințire a monumentului, precum și o slujbă de pomenire pentru eroii din această zonă a județului Argeș  căzuți la datorie în Primul și cel de-al doilea Război Mondial.

După săvârșirea slujbei, Dan Manu, președintele Consiliului Județean Argeș, împreună cu Gheorghe Stancu, primarul comunei Bascov, au aprins pe soclul monumentului ,, Flacăra Centenarului” – o inițiativă a Consiliului Județean Argeș  care face parte din proiectul ,, Respect pentru valorile Naționale”.

Datorită faptului că Bascovul este înfrățit cu localitatea Cimișeni, raionul Criuleni, din Republica Moldova, la acest eveniment a fost prezentă și Valentina Prisarenco, primărița localității de peste Prut.

Suprafaţa monumentului are 160 mp, iar înălţimea totală este de 6 m din care 3,8 m soclul şi 2,5 metri statuia. Soclul este din beton armat, placat cu piatră naturală şi reliefuri de piatră. Statuia reprezintă soldatul român din Primul Război Mondial, în uniformă de iarnă, ţinînd în mîna dreaptă lancea drapelului cu care e înfăşurat, iar în stînga, sabia. Monumentul este încadrat de socluri pe care sînt amplasate două tunuri achiziţionate de Primăria Bascov. Monumentul are basoreliefuri cu numele celor căzuţi în Cele Două Războaie Mondiale, între ele fiind amplasată flacăra de veghe.

 

 

Protoieria Costești – Campionii Bucuriei Sociale, noiembrie 2018

Sinaxar 29 noiembrie 2018