in

Întâmpinarea Domnului prăznuită la parohia Sfânta Vineri din Pitești

Credincioșii parohiei Sfânta Vineri din municipiul Pitești au îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare. Aceștia s-au bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În anul 1817, Ion Ungurelu a început construcția bisericii Sfânta Vineri, dar dupa un an acesta a decedat. Construcția bisericii a fost continuată de fiul său Alexandru Ungurelu care a terminat-o în toamna anului 1827. Dupa 1900 creșterea continuă a populației și dezvoltarea rapidă a orașului Pitești au făcut ca biserica Sf. Vineri să devina neîncăpătoare. De aceea în anul 1904, la inițiativa preotului Ioan Becescu , s-a început construcția unei noi biserici (cea actuală). Planurile noii biserici ,cât și a mobilierului interior au fost executate de arhitectul Ion N. Socolescu.
Pictura care împodobește catedrala Sfânta Vineri din Pitești a fost terminată în anul 1908, de către pictorul Dumitru Marinescu, un artist faimos al acelei perioade, fost rector al Academiei Belle Arte din București.
Parohia a primit asistenţă financiară nerambursabilă Regio pentru valorificarea şi promovarea potenţialului turistic-cultural local în cadrul Axei prioritare 5. Valoarea totală a contractului a fost de 8.131.281 lei, din care suma eligibilă nerambursabilă este de 6.249.593,52 lei, iar cofinanţarea bisericii este de 124.991,87 lei.
Pentru realizarea acestui proiect a fost nevoie de patru ani de muncă, iar implementarea propriuzisă a aproape 24 de luni.
Proiectul a fost gândit pentru ca ansamblul Bisericii „Sfânta Vineri“ să devină un punct de atracţie pentru argeşeni şi pentru toţi turiştii care vor vizita municipiul Piteşti.

      

Cum poate omul să-L vadă pe Dumnezeu?

Sinaxar 3 februarie 2018