in ,

IX. Naturopatia și Știința Detoxificării

(Publicat în: 26 august 2019)

Măreața știință, Naturopatia, studiază și aplică legile naturii, temelia acestei științe fiind sănătatea și vitalitatea care influențează regenerarea organismului nostru supus la toate bombardamentele.

Pentru susținerea sănătății, toate soiurile de viață din natură consumă toate felurile de hrană. În afară de om, toate formele de viață se hrănesc intuitiv, omul pierzându-și intuiția și consumă, fără alegere, ceea ce îi cade la îndemână.

Specia umană a devenit cea mai bolnavă, terorizată zilnic de un consum de alimente procesate, printre care soiurile de carne abundă pe toate piețele românești și aiurea.

Tocmai pentru aceea, Naturopatia, s-a născut cu scopul de a se regăsi și redobândi intuiția pierdută și a arăta științific, adevărata hrană ecologică, chemată să susțină viața umană, cât mai este vreme!

Organismul nostru este asemenea unui motor, care, pentru a funcționa optim, trebuie să fie hrănit cu carburanți și uleiuri, dintre cele mai bune. Când sunt sărace și amestecate, uneori cu apă, motorul dă rateuri, gâfâind și tușind de mama focului, iar fără ulei se gripează. Tot așa se întâmplă și cu organismul nostru, pe care îl ghiftuim cu alimente care lasă deșeuri organice, care atacă fără cruțare sănătatea noastră.

Pentru natură este mai ușor. Procesul de detoxifiere este un proces permanent prin care trec toate formele de viață, fiecare la nivelul evolutiv al fiecărei specii.

Organismul nostru luptă pentru eliminarea naturală de toxine și de mucus, chiar și atunci când suntem în faza de embrion uman, cum afirmă dr. Robert Morse1. Femeile însărcinate, în mare parte, consumă lapte, carne și alte alimente toxice, care, zice-se, ajută la formarea țesutului muscular și osos al fătului. Acest consum sporește toxicitatea și aciditatea din organismul mamei, astfel ducând la epuizarea țesuturilor, astfel de proces producându-se simultan și la fătul din sânul mamei.

Bietul organism, încearcă să-și mențină curățenia și rezistența prin detoxificare, prin transpirație provocată de febră, prin vomă, diaree, urinări frecvente, răceală, gripă și prin simpla evacuare cotidiană.

Să luăm un exemplu: bronșita! Dacă sărim ca arși și apelăm la medic și recomandă antibiotice și chiar vitamina C în doze duble, simptomele de bronșită vor dispărea, dar, nu au vindecat inflamația sau congestia, ci doar au sistat evoluția procesului de eliminare sau manifestarea simpto-melor. Rezultatele vor crea iluzia vindecării acestei stări inflamatoare. Iar data următoare când organismul va încerca să curețe această inflamație, el ar putea manifesta simptome de pneumonie. Acest fapt se explică prin aceea că nici bronșita, nici pneumonia nu sunt boli, ci stări congestive, inflamatoare de care organismul încearcă să scape prin eliminare. Simptomele se pot agrava, iar inflamația se poate răspândi spre zone mai profunde, fiindcă nu ați permis plămânilor și bronhiilor să se curețe corect și complet de la început2.

Să nu ne panicăm, pentru că organismul este antrenat în procese ciclice de curățire, al cărui simptome cuprind febră, transpirație, tuse, eliminare de mucozități, diaree, erupții cutanate și multe altele prin care se elimină deșeurile organice. În clipa când procedăm la declanșarea mecanismului de detoxificare, organismul nostru își va declanșa singur formula de curățare.

Naturopatia cuprinde, negreșit, știința detoxificării și regenerările celulare, iar dr. Robert Morse afirmă: „Personal, eu folosesc numai plante medicinale cu scopul de a susține organismul în efortul său de autodetoxificare și de fortificare funcțională a celulelor asociate cu țesuturile, organele și glandele epuizate. Plantele medicinale dispun de o mare concentrație de substanțe nutritive, deoarece nu sunt niște vegetale hibride”3.

O maximă ne îmbie la meditație: „În medicină, bunul simț este factorul de decizie!” Sperăm că aici intră în ecuația medicinei, medic și pacient, deopotrivă!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

1 Dr. Robert Morse, Să trăim sănătos fără toxine, Pitești, Paralela 45, 2009, pag. 272.

2 Idem, pag. 272.

3 Ibidem, pag. 273.

Sinaxar 26 august 2019

Sinaxar 27 august 2019