in

Liturghie Arhierească de ziua Sfântului Voievod Neagoe Basarab

(Publicat în: 26 septembrie 2019)

Astăzi s-au împlinit zece ani de la proclamarea locală a canonizării Sf. Voievod Neagoe Basarab făcută la Curtea de Argeș în 26 septembrie 2009  de Preafericitului Părinte Daniel, patriarhul Bisericiii Ortodoxe Române  și  zece  ani de la ridicarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la treapta de Arhiepiscopie și a ierarhului locului la treapta de Arhiepiscop.

Cu această ocazie, în această dimineață,  foarte mulți credincioși argeșeni au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Arhiepiscopală, ctitoria marelui voievod.

Răspunsurile liturgice  au fost date de corul Seminarului Teologic ,, Sf. Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș.

Ierahul Argeșean a  vorbit credincioșilor prezenți la acest eveniment despre viața și activitatea deosebită a domnitorului sfânt amintind de eforturile deosebite depuse de acesta la construcția bisericii.

Pentru a se arăta preocupările teologice ale domnitorului au fost citite câteva fragmente din cartea ,,Învățăturile lui Neagoe Vodă Basarab către fiul său Teodosie”, fiind evidențiate câteva idei principale care se desprind din această operă celebră.

Într-o domnie de numai nouă ani sfântul voievod Neagoe Vodă Basarab a adus Țării Românești o stare de prosperitate economică, culturală și spirituală greu de egalat.

Argeșenilor a lăsat moștenire frumosa catedrală din municipiul Curtea de Argeș, construită în perioada 1512-1517, închinată Maicii Domnului.

În anul 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat trecerea lui în rândul sfinților, proclamarea locală a canonizării fiind făcută în data de 26 septembrie 2009, la Curtea de Argeș, în prezența Preafericitului Părinte Daniel. Cu această ocazie ctitoria sa din cetatea Basarabilor a primit cel de-al doilea hram închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab.

 

„Tată milostiv, asemănându-se Domnului ceresc”-Sfântul Voievod Neagoe Basarab

Sinaxar 27 septembrie 2019