Liturghie Arhierească în Duminica Ortodoxiei

(Publicat în: 9 martie 2014)

În Duminica Ortodoxiei, credincioșii parohiei,, Maica Precista” din municipiul Pitești au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
După citirea Pastoralei întocmită și aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, explicând care este semnificația cuvântului ,,ortodox” și cum trebuie să ne comportăm ca fii ai Ortodoxiei.
Tot astăzi, diaconul Loghin Vasile a fost hirotonit preot, iar teologul Mateescu Silviu a fost hirotonit diacon.

Biserica “Maica Precista” din Piteşti are hramul “Intrarea în biserică a Maicii Domnului” si este aşezată în partea de răsărit a oraşului Piteşti.
La început, în acest loc a existat un schit de maici, construit pe la anul 1540 de Magdalena Monahia şi Doroteia Monahia.
Prima biserică din zid s-a construit de către enoriaşi, pe la anul 1794; aceasta fiind grav afectată de un cutremur, s-a reparat radical între anii 1859-1864.
În anul 1887 i s-a adăugat un amvon. Intre anii 1930-1934 a fost restaurată din nou şi, în locul turlei din faţă, s-au construit două turle.
Între anii 1996-2010, la această biserică au fost executate ample lucrări de renovare, începand cu restaurarea picturii şi continuând cu reparaţii exterioare, inclusiv ale acoperişului. De asemenea, în interior s-a înlocuit mobilierul și au fost achiziționate candelabre noi. Interiorul a fost mochetat în întregime, iar pentru confortul credincioșilor a fost instalată încălzire centrală.

Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul oficiată în mănăstirea Negru Vodă

Doamne și Stăpânul vieții mele