in

Liturghie Arhierească la Mănăstirea Corbii de Piatră

(Publicat în: 30 iunie 2019)

Pelerinii care au ajuns astăzi la mănăstirea argeșeană Corbii de Piatră au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi Argeşului.

Ierarhul Argeșean a vorbit credincioșilor despre sfinții români cinstiți astăzi, dar și despre sfințenia acelor sihaștrii care au viețuit în peșteri asemănătoare cu cea de la Corbii de Piatră.

Mănăstirea Corbii de Piatră adăposteşte una dintre cele mai de preţ comori ale României: primele fresce bisericeşti. Picturile zugrăvite în lăcaşul rupestru au fost datate de istorici ca fiind executate la începutul sec.al XIV-lea.

Aflată la o distanţă de aproximativ 33 km de orașul Curtea de Argeş, pe Valea Râului Doamnei, în localitatea Jgheaburi ,din comuna Corbi, aşezarea rupestră este adăpostită într-un perete de stâncă înalt de aproximativ 30 metri şi lung de aproape 15 metri.

Se spune că mănăstirea săpată în stâncă datează încă din secolul al XIV-lea, fiind reabilitată în perioada domnitorului Neagoe Basarab, în anul 1512. Este de asemenea prima mănăstire de călugăriţe din România. Din cauza condiţiilor vitrege, călugăriţele sunt mutate, iar mănăstirea devine de călugări.

În partea sudică se afla trapeza mănăstirii dăltuită la rându-i în piatră şi care în vechime slujea şi de divan, când domnitorul ţării lua parte la hramul mănăstirii, iar atunci judeca cele mai grele procese şi stingea anumite neînţelegeri.

După ce a funcționat o perioadă ca biserică de mir, din anul 2003, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, s-a reînnodat firul vieţii monahale întrerupt acum mai bine de 200 de ani.

Puterea plantelor medicinale: Tătăneasa

Sinaxar 1 iulie 2019