in

Mănăstirea Sfântul Ilie Paltinul și-a prăznuit hramul

În ziua de 20 iulie 2018, Mănăstirea Sfântul Ilie Paltinul și-a sărbătorit ocrotitorul. Numeroși pelerini au urcat pe Transfăgărășan, la cota 1200 m, pentru a participa la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de Părintele Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, a fost săvârșită slujba parastasului pentru toți ctitorii, care au contribuit, în timp, la construcția acestui ansamblu monastic.

Acest Sfânt Altar, cu hramurile Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și Acoperământul Maicii Domnului, s-a ridicat în perioada anilor 1994-2015.

Terenul în suprafață de 2.500 mp., pentru construirea mănăstirii de monahi, a fost donat de către Familia Vintilă și Filoteia Chiriac, din Albeștii de Argeș.

Lucrările de construire au fost încredințate Părintelui Consilier Eparhial, Nicolae Mărgăritescu, în perioada 1994-1998.

În perioada 1998-2015, lucrările au fost încredințate Părintelui Consilier Eparhial, protosinghel Caliopie Cristian Ichim, care a dus la bun sfârșit construirea bisericii, a chiliilor monahale, a zidului de piatră, a picturii prin organizare de șantier, var pastă pentru pictură, meșteri pentru schele permanente și alte lucrări de tâmplărie.

În luna octombrie 2010, s-a încredințat provizoriu conducerea mănăstirii, Părintelui Protosinghel Clement, Starețul Mănăstirii Slănic, iar în 27 februarie 2011, a fost instalat primul stareț al Mănăstirii Sfântul Ilie Tesviteanul, în persoana Părintelui Protosinghel Nicodim Cecală, care dimpreună cu fratele său Constantin, au pregătit și au pus fresca pentru pictură, cu mâinile lor, pe întreaga suprafață a bisericii.

Zugrăvirea bisericii în tehnica fresco a fost făcută de ucenicii stagiari ai Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Noua biserică a fost zidită spre aducere aminte și veșnică pomenire, pentru toți lucrătorii care au căzut la datorie, construind Transfăgărășanul.

 

Părintele Valeriu Bel, Universitarul moroșan

Distincție eparhială pentru Walter Stegner