in

Marșul pentru viață, a noua ediție în Municipiul Pitești

(Publicat în: 27 martie 2017)

În ședința de lucru din data de 9 februarie 2017, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat demersul Asociației Studenți pentru Viață de a organiza cea de-a șaptea ediție națională a Marșului pentru viață. Tot atunci s-a hotărât ca evenimentul să se desfășoare în după amiaza zilei de 25 martie 2017, în ziua praznicului Bunei Vestiri.

Potrivit acestei hotărâri, sub genericul ,,Ajută Mama și Copilul! Ei depind de tine”, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului în colaborare cu Asociația ,,Studenți pentru viață” a organizat astăzi în municipiul Pitești o nouă ediție a ,,Marșului pentru viață”
Manifestarea a avut un impact deosebit prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic care a luat parte la acest eveniment împreună cu preoții din parohiile argeșene și credincioșii veniți din aproape toate localitățile Eparhiei.
La început a fost intonat Imnul Național al României în interpretarea fanfarei ,,Argeșul” a teatrului piteștean Alexandru Davila, urmat de marșul organizat la care au luat parte mii de persoane.
Părinții împreună cu pruncii, tineri și vârstnici, au pornit din fața Teatrului Al. Davila pe traseul Biblioteca Municipală ,, Dinicu Golescu” – Biserica Sf. Mare Mc. Gheorghe din piața Vasile Milea, unde a fost săvârșită o slujbă de Tedeum.
În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a vorbit celor prezenți de îndemnul :,,Creșteți și vă înmulțiți…”, adresat de Creator protopărinților noștrii și urmașilor acestora, potrivit căruia familia nu se poate întemeia decât prin unirea bărbatului cu femeia, scopul fiind perpetuarea neamului omenesc, ajutorul reciproc, evitarea desfrînării şi mai ales comuniunea întru iubire a celor doi, care-şi transmit reciproc darurile specifice fiecăruia.
În cadrul acestei manifestări, ca reprezentant al cadrelor medicale din județul Argeș, a adresat un scurt mesaj și doamna Enescu Adina, medic pediatru în cadrul Spitalului de Pediatrie din municipiul Pitești.
Participanții au purtat pancarte cu mesaje pentru susţinerea femeii, a familiei şi a vieţii, scopul fiind acela de a atrage atenţia asupra numărului mare de avorturi care se fac în spitalele din România.
Anul acesta, Marșul pentru viață s-a desfășurat în peste 285 de localități din România și Republica Moldova
Evenimentul reprezintă una dintre cele mai importante inițiative civice prin care se contribuie la lupta împotriva avortului, acest flagel al societății contemporane care, în România, în perioada 1958 – 2014, a curmat peste 22.638.755 de vieţi, țara noastră aflându-se pe locul doi în lume, după Rusia, în ceea ce privește numărul de avorturi raportat la populația existentă (116,5%).
Potrivit învățăturii creștine, viața este darul lui Dumnezeu față de oameni care trebuie prețuit și protejat, în timp ce avortul este o crimă comisă împotriva unei ființe (persoane) nevinovate care nu se poate apăra. Omul se bucură de viață și de puterea vieții; are dreptul la viață, dar și responsabilitatea de a respecta această viață, de a o apăra în orice împrejurare, știind că, în existența istorică în trup, omul își pregătește participarea la Împărăția lui Dumnezeu.
Prin participarea la Marșul pentru viață credincioșii au oferit astăzi o mărturie vie despre importanța și sensul creștin al vieții umane, despre efectele dezastruoase ale avortului asupra familiei și societății și despre necesitatea sprijinirii femeilor care urmează să nască pruncul binecuvântat de Dumnezeu.
Mai mult, Biserica Ortodoxă Română binecuvântează şi încurajează adopţia, îndeamnă parohiile să ajute familiile cu mulţi copii vulnerabile social și, totodată, să susțină educarea tinerei generații în spiritul valorilor familiei creştine tradiţionale şi să apere permanent darul vieţii umane.

Primul nostru gând: Bunătatea

Hristos împărtășit copiilor în parohia Bălilești, protoieria Câmpulung Muscel