in ,

Metodologia divină şi miopia umană

(Publicat în: 23 septembrie 2018)

Când ne uităm – şi asta din ce în ce mai rar, spre nefericirea noastră – către ceruri, mai ales în miez de noapte, vedem milioanele şi miliardele de stele, aştrii sau alte Căi Lactee. Rămânem uimiţi! Ce vor să spună distanţele astronomice dintre aştrii şi planete? Cum să nu ne uimim că lumina razelor solare, plecând din cuptorul cel uriaş, ajung pe pământ peste opt minute?

Dar despre mersul perfect, de ceasornic, al planetelor care se învârt în spaţiul cosmic, ce să mai spunem? Toate acestea şi altele, pe care nu le mai pomenim acum, ne duc cu gândul la Metodologia Divină! Aşa putem spune şi despre zidirea omului şi a întregului evantai de regnuri: mineral, vegetal, animal şi uman, în toată plenitudinea şi perfecţiunea lor.

Tot aşa am putea afirma şi în domeniul social politic, de care nu putem face abstracţie, noi oamenii făcând parte – vrând-nevrând – din acest regn socio-uman!

Pe parcursul vieţii avem de întâmpinat epoci de criză! Ştim cu toţii de mizeria economică, mizerie care biciuie nevoile mulţimii, stare ce duce la naşterea germenilor anarhiei.

Îmi aduc aminte, că după 1989, intrând într-o nouă ipostază socială, lumea, dar şi guvernul, se plângea că nu mai sunt bani. Dispăruseră, aşa, ca prin minune! Leul nu mai rezista la valurile tranziţiei turbulente. Mai în glumă, mai în serios, am sugerat colegilor mei din Parlament că ar fi bine să se tipărească vagoane de bancnote pentru a trece peste hopul financiar şi să primească fiecare bani din belşug, pentru că prea multă vreme au răbdat românii tot felul de lipsuri.

M-am învrednicit de niscaiva uitături holbate şi n-am mai susţinut gândul ca Ministerul Finanţelor să se transforme într-un Moş Crăciun veritabil cu desagii plini de lei!

N-am înţeles atunci că este vorba de o metodologie financiară şi că, pe deasupra, ca să scapi de belele trebuie instaurată o politică economică durabilă şi de urgenţă.

Analistul politic Petre I Gheaţă afirma: „Ceea ce constituie esenţialul unui regim politic, în asemenea împrejurări este evitarea dezagregării; odată trecută perioada critică, viaţa economică îşi va relua elanul în formele noi, ivite prin lichidarea vechilor tiparniţe şi perimarea vechilor concepţiuni, iar structura socială va merge, transformându-se treptat, către cristalizarea durabilă.

Bismarck obişnuia să spună că nu-l preocupau decât evenimentele a căror desfăşurare se efectua în maximum două luni; dincolo de acest termen nu-l neliniştea nimic. Nu ştiu în ce măsură afirmaţiunea aceasta era sinceră?!

În secolul al XXI-lea, a asemenea perspectivă îngustă se cheamă miopie politică şi descalifică iremediabil un politician, fie că are cinismul s-o mărturisească, fie că o practică, fără s-o destăinuiască!1”

În continuare, voi înşirui câteva maxime politice, dacă le pot numi astfel, tot din Petre I. Gheaţă, cu speranţa că politichia noastră românească va găsi un respiro socio-uman. Iată, aşadar:

* Fii atent în urmărirea ascensiunii tale politice şi nu pune rezolvarea chestiunilor decisive decât în momentul culminant al ascensiunii: le vei realiza sigur, favorabil. Orice încercare cu pretenţii de decisivă înainte sau după punctul culminant, îţi poate fi fatală.

* Într-o ţară cu înclinaţii accentuate spre tot soiul de satisfacţii uşoare – sobrietatea constituie un serios atu pentru cei care militând politiceşte, năzuiesc să dea prestigiu atât locurilor pe care le deţin în organizaţiile de partid,cât şi situaţiilor de care ocupă periodic în conducerea statului.

* Într-o democraţie reală, onestitatea poate constitui, dacă nu un titlul de glorie, sigur, o bază nezdruncinată pentru ascensiunea politică.

* Reazămul guvernărilor serioase nu stă niciodată numai în popularitate, element prin esenţă efemer.

* Întotdeauna minorităţile organizate  au prevalat asupra majorităţilor confuze.

* Cine ştie să dea lovituri, trebuie, în prealabil, să fi învăţat să le pareze sau, primindu-le, să le suporte fără murmur.

* Într-un regim democratic, modestia este o slăbiciune, cutezanţa o însuşire indispensabilă,  prudenţa o calitate excepţională.

Utilizarea meşteşugit dozată a modestiei, cutezanţei, prudenţei asigură, fără înconjur, succesul!

Şi aceasta este o metodologie, de data aceasta excepţională!

Calinic Argeșeanul, Albinele fac politică – vol.  Cu pana printre idei, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2017.

 

Sinaxar 23 septembrie 2018

Binecuvântare Arhierească la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol