in

Noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș a fost sfințită

(Publicat în: 7 decembrie 2018)

Ziua de 7 decembrie are o importanță deosebită pentru credincioșii argeșeni și, în general, pentru toți ortodocșii români, Biserica noastră pomenind-o pe Sfânta Muceniță Filoteia. Cinstitele sale moaște se află la Curtea de Argeș din secolul al XIV-lea, mai precis de 622 de ani.

La împlinirea a 800 de ani de la martiriul sfintei,  mii de credincioși veniți din toată țara au avut bucuria să participe astăzi la sfințirea noii catedrale arhiepiscopale cu hramurile Sfânta Muceniță Filoteia și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat un sobor de preoți și diaconi. Potrivit rânduielii bisericești  lăcașul de cult  a fost uns  cu Sfântul şi Marele Mir şi stropit cu Agheasmă. După ce a fost târnosită biserica, credincioșii au intrat în noua și măreața catedrală pentru a participa la Sfânta Liturghie. De asemenea, foarte mulți dintre pelerini s-au așezat la rînd pentru a ajunge să se închine la moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia care au fost aduse în interior încă de aseară.

Cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a vorbit despre noua catedrală, un dar al Sfintei  Mucenițe Filoteia făcut argeșenilor. Mai mult, Ierarhul Argeșean a prezentat credincioșilor hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind hirotesia ca arhimandrit și stareț al Mănăstirii Argeșului a părintelui protosinghel Caliopie Cristian Ichim. În calitatea de consilier eparhial responsabil de sectorul economic și construcții, acesta a primit ascultarea de a se ocupa de șantierul  noii Catedrale Arhiepiscopale.

Tot astăzi, domnul Nicolae Drăgoi, constructorul care a coordonat toate lucrările la noua catedrală,  a primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului distincția eparhială ,, Sfâmta Muceniță Filoteia”

De asemenea,  tânărul arhidiacon Michai Andrei, care deține funcția de consilier administrativ bisericesc, a fost hirotonit preot pe seama Catedralei Arhiepiscopale, iar ipodiaconul Adrian Enache a fost hirotonit diacon.

La racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, așezată într-un spațiu special amenajat în noua catedrală, au venit să se închine astăzi foarte mulți credincioși. Aceștia au considerat că trebuie să se întâlnească cu Sfânta de la Argeș, muțumindu-i pentru mijlocirea pe care o face neîncetat la Dumnezeu. Pentru a veni în sprijinul acestora, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Sectorul Social Filantropic, a oferit mâncare caldă, covrigi și ceai.

Noua catedrală va adăposti moaştele Sfintei Muceniţe Filoteia şi va avea rol de necropolă regală şi arhiepiscopală.

Acest lăcaş de cult este rezultatul protocolului încheiat în data de 10 mai 2009 între Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi Casa Regală a României. Cu această ocazie, a fost aşezată piatra de temelie a noii bisericii, la eveniment fiind prezenţi Principesa Margareta şi Principele Radu al României. În acest parteneriat încheiat între cele două instituţii s-a hotărât ca toate cheltuielile de proiectare să fie suportate de Casa Regală, iar cele de construcţie, de Eparhia Argeşului şi Muscelului.

 

Sfânta Filoteea, darul lui Dumnezeu pentru credincioși

Sinaxar 8 decembrie 2018