in , ,

O ştiinţă numită politică

(Publicat în: 25 septembrie 2019)

Într-un medalion, Albinele fac politică, arătam că este imperios necesar să punem mâna pe carte şi să ne obişnuim cu cititul sistematic, pentru a nu ne sălbătici. Printre relele care bântuie lumea şi o închirceşte întru caricatură, se numără lipsa cititului, în general, şi a studiului, în special, lipsa întrupării în fiecare zi a celor învăţate cu grijă şi lipsa pioşeniei întru rugăciune şi aşezare sufletească.

Când vorbim de politică, potrivit celor afirmate de Petre I. Gheaţă, putem spune că este o ştiinţă. Iată definiţia: „Politica este ştiinţa al cărui obiect de cercetare îl formează omul în raporturile cu mediu ambiant: mediu organizat, însă, sub forma entităţii – Stat. Studiind omul în această ipostază, politica stabileşte contingenţele fireşti cu geografia, antropologia, economia, dreptul, psihologia”1.

Ne bucurăm să citim că există o ştiinţă politică, precum şi o artă politică. Am credinţa că, numai având o pregătire serioasă în domeniul politicii, se învaţă a conduce cu ştiinţă şi mai ales a face o adevărată artă din principiile călăuzitoare pentru cei care activează în mediul social–politic, deşi au un accentuat relativism, ca orice lucru pământesc mânuit de oameni.

Petre I. Gheaţă ne reaminteşte: „Aşa încât, mânuirea principiilor politice şi aplicarea lor în viaţa practică constituie o adevărată artă. De aici, numele de artă politică şi implicit  ştiinţa politică2.

Ce se urmăreşte, în definitiv, prin arta şi ştiinţa politică? „Să dezvolte la maximum însuşirile individuale în cadrul colectivităţii şi să asigure „un plus” de bună stare (sub toate raporturile, dar mai ales cel economic) condiţiunilor prezente3.

A vorbi de un plus de bunăstare, acum, când se anunţă cu gura până la urechi, în toată mass-media, că se vor scumpi toate cele necesare vieţii de zi cu zi, este o glumă de care îţi vine să râzi şi să plângi, deopotrivă!

Cum să râzi când se scumpeşte benzina? Dar gazul metan? Dar lumina electrică? Dar pâinea cea de toate zilele?

România este o ţară care ar putea asigura pâinea gratuit, precum şi lumina electrică, fără să sărăcească, tuturor românilor din România şi din împrejurimi. O chibzuire administrativă şi o înţelegere din inimă ar bucura pe toţi românii pensionari, cu o brumă de pensie, care-şi duc viaţa de pe o zi pe alta, dacă ar fi scutiţi de plata gazului metan, curentului electric şi întreţinerii la apartamente.

Dacă s-ar face o situaţie statistică a celor care au pensii minime, a celor care n-au mâncare zilnică, a celor părăsiţi şi îndureraţi, a celor care n-au ce îmbrăca, a celor sinistraţi în atâtea judeţe ale Ţării şi li s-ar aduce un plus de bunăstare zi de zi, cu statornicie, atunci am avea o ştiinţă şi o artă politică!

România are posibilităţi înzecite de a asigura fiecărui român 700-800 euro pe lună, chiar dacă această ţară ar fi plină de neputincioşi şi ar avea nevoie de asistenţă socială absolută. Însă muncind cu mare spor, ar fi cea mai bogată din lume.

Se aude că vor veni vremuri grele! Că se va mări prăpastia între cei care au şi cei care nu vor mai avea chiar nimic.

Suntem oare martorii îmbogăţirii peste noapte a celor care au colţi şi gheare mai lungi?  A celor care nu mai au decât „morala” îmbogăţirii? Să fim noi oare copiii fiarei?

Hotărât, în România trebuie gândite altfel lucrurile!

Însuşirile individuale ale omului politic din România trebuie să atingă culmi în cunoaştere, în pregătire neadormită, pentru a fi în pas cu vremea socială!

Însuşirile individuale ale celui ce se vrea vector şi în frunte; să aibă casă bună cu morala şi principiile creştine!

O tară care asistă neputincioasă şi vede cum suferă fiii ei în sărăcie şi neajutorare, deşi este bogată ca un stup plin de miere, este o ţară condusă de oameni cu însuşiri individuale, care trebuie să ardă de grijă şi dragoste pentru om! Trebuie să găsească modalităţi  de muncă şi de a asigura stabilitatea economică a tării!

Există o saturaţie de cârpeală!

Pe când o ordine şi bogăţie  ca-n stupul de albine?

Calinic Argeșeanul

Sinaxar 25 septembrie 2019

Vecernie la Catedrala Arhiepiscopală de ziua prăznuirii Sfântului Neagoe Vodă Basarab