in , ,

Oboseala sau lipsa de energie

(Publicat în: 4 septembrie 2019)

De ce oare, uneori, sau deseori, ne apucă oboseli inexplicabile? Încercăm stări de oboseală sau început de leșin cu amețeli și înmuierea picioarelor? Care e primul gând? Să găsim imediat un loc în care să ne întindem fără zdruncinături bruște. Și apoi apel la medic specialist pentru diagnostic.

Aceste stări pot surveni dintr-o tensiune galopantă, de cele mai multe ori. Pierderi masive de energie se pot produce din cauza funcționării defectuoase a tiroidei sau suprarenalelor. Ce sunt glandele suprarenale? Sunt glande endocrine, în formă triunghiulară, situate deasupra rinichilor, ca o căciulă, având rolul de sinteză a adrenalinei și cortizonului. Funcționarea ineficientă, leneșă, a glandelor suprarenale poate duce, de cele mai mult ori la oboseala de care ne plângem. Ce se întâmplă, mai concret? „Căciula” situată deasupra rinichilor se poate infecta și se poate produce o reacție inflamatorie. Dar și stresul poate fi o cauză: activitate zilnică intensă, pierderea serviciului, deces în familie, supărări în familie, boli trupești și boli sufletești, cum ar fi: frica, furia, vina (mustrare de conștiință), depresie, anxietate, sforțări fizice sau mentale, lipsa de somn, traume, operații chirurgicale, digestia proastă, boli cronice, nivelul scăzut al zahărului în sânge, precum și deficiențele de regim alimentar.

Ce se poate spune despre glanda tiroidă? Că nu e glumă cu acest organ nepereche de 15-30 de grame care este așezată ca o semibrățară în dreptul laringelui și al traheii. Este în forma literei H. Manifestări clinice? Astenie, transpirații, diaree, scădere în greutate, tremurături, tulburări cardiovasculare (aritmii, tahicardie), tumefacția tiroidei…de aici și boala Benedow-Graves.

Trebuie să avem grijă mare de glanda tiroidă! Să ocrotim zona gâtului, în general, și, în special, zona unde este acest organ atât de sensibil! Să nu masăm zona! Să nu ne lăsăm strânși de gât, de oameni, de cravate, papioane, fulare și alte sfori!

Orice agresiune, orice mișcare a capului bruscă, pot aduce mari pericole asupra bunei funcționări a glandei tiroide.

Glanda tiroidă, în formă de H sau fluture, produce hormonii care accelerează metabolismul uman – sistemul care ajută corpul în a-și utiliza energia. Trebuie să ne facem consult periodic și asupra glandei tiroide, la medici specialiști și a urma sfaturile medicului, cu strictețe.

Cum să ne refacem energia?

Ca să nu suferim de slăbiciune fizică este necesară acumularea de energie solară. E vorba de vitamina D care lipsește aproape la toți oamenii, pentru că umblăm înfofoliți și nu ne vede Soarele! Să lăsăm soarele să ne privească, încălzească și să ne mângâie peste tot organismul, la mare, la munte, în plimbări, în lucrări zilnice. Soarele! Să ne vadă soarele ca să nu cădem în neputințe și pe mâinile doctorilor, dar mai ales în neputințe fizice și psihice!

Dacă vom consuma zilnic 180-300 grame de suc, în compoziție: morcovi+spanac+țelină, vor spori, desigur, energizarea organismului. Se vor consuma, de asemenea: fructe proaspete, coapte, lăptișor de matcă, lucernă, orz verde. Să nu uităm odihna, că timpul contribuie în mare măsură la procesul de vindecare al organismului nostru bântuit de toate primejdiile.

Și toate acestea, cu credință în Dumnezeu, răbdare și preocupări moderate în activitatea de fiecare zi!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

Sinaxar 4 septembrie 2019

Sinaxar 5 septembrie 2019