in

Părintele schimonah Damaschin Grigoriatul de la Mănăstirea Grigoriou – Athos, în mijocul argeșenilor

(Publicat în: 4 aprilie 2019)

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost organizată o conferință duhovnicească susținută de către Preacuviosul schimonah Damaschin, de la Mănăstirea Grigoriou din Sfântul Munte Athos, cu tema ,,Curajul mărturisirii Mântuitorului Hristos astăzi. De la mărturisirea în Africa vrăjitorilor la experiența duhovnicească aghiorită”. Evenimentul s-a desfășurat în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ,, Dinicu Golescu” din municipiul Pitești în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a preoților și credincioșilor argeșeni.

Părintele Damaschin  a vorbit despre ispitele și dificultățile întâmpinate în  misiunea ortodoxă pe care o desfășoară în Africa, amintind în mod deosebit  de vrăjitoria organizată ierarhic care face parte din toate păturile sociale. O altă temă a cuprins aspecte interconfesionale, fiind date multe exemple din care se vedea că lupta împotriva răului era izbutită doar de Duhul Sfânt prin harul dăruit Bisericii Ortodoxe.

Este unul dintre puţinii părinţi greci athoniţi cunoscători de limba română. A învăţat singur limba română, traducând mai apoi în greacă cărţi ale Părinţilor Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Arsenie Boca, Dometie Manolache, Arsenie Papacioc, Iachint Unciuleac, Petroniu Tănase sau Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. În anul 1977 l-a însoţit pe părinte Cleopa de la Sihăstria în pelerinaj la Sfântul Munte Athos. A vizitat România de trei ori, timp în care a cercetat şaptezeci de vetre monahale româneşti şi i-a întâlnit pe Părinţii Paisie Olaru şi Dumitru Stăniloae.

De mai bine de douăzeci de ani părintele merge câte jumătate de an în Congo, Burundi sau Rwanda. În restul timpului este la mănăstirea de metanie, tălmăcind în swahili cărţi duhovniceşti şi de cult. De asemenea, părintele cutreieră lumea largă în încercarea de aduna bani pentru ridicarea de biserici, baptisterii, şcoli sau spitale în Africa.

 

Protoieria Pitești – Campionii Bucuriei Sociale, aprilie 2019

Sinaxar 5 aprilie 2019