in

Parohia Prundu I din Pitești și-a prăznuit sfântul ocrotitor

(Publicat în: 12 decembrie 2019)

Parohia Prundu I, din municipiul Piteşti, ocrotită de Sfântul Ierarh Spiridon, a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare.  Sute de credincioși au venit să aducă mulțumire lui Dumnezeu pentru mijlocirea patronului spiritual care ocrotește biserica de 141 de ani.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie, precum şi parastasul pentru ctitorii, miluitorii şi slujitorii bisericii.

În cuvântul de învăţătură, Ierarhul a vorbit despre viața Sf. Ierarh Spiridon amintind câteva minuni săvârșite de acesta.

Credincioșii prezenți astăzi la Sfânta Liturghie au primit din partea parohiei pachete cu alimente și iconițe cu chipul Sf. Ierarh Spiridon.

Situată în partea de sud a municipiului Pitești, parohia a mai avut o biserică pe malul râului Argeș, în satul numit Prundu Mic ce a ars în anul 1855.

Acuala biserică, cu hramul Sfântul Ierarh Spiridon, a fost construită din zid de cărămidă specială, între anii 1876-1878, de către binecredinciosul boier Andrei Ştefănescu, împreună cu soţia sa Anica şi cu copiii Dumitrache, Cleopatra, Paraschiva şi Lorica, fiind sfinţită de către Preasfinţitul Episcop Ghenadie al II-lea al Argeşului, în anul 1878.

De-a lungul timpului, biserica a mai fost renovată în anul 1932 şi resfinţită de Preasfinţitul Episcop Nichita al Argeşului, iar în anul 1949, după restaurarea picturii, s-a făcut o nouă resfinţire de către Preasfinţitul Episcop Iosif al Râmnicului şi Argeşului.

În anul 1993, după un mic incendiu, s-a refăcut pictura, care a fost sfinţită de Preasfinţitul Episcop Calinic al Argeşului şi Muscelului.Între anii 2003-2004, au loc lucrări de tencuieli exterioare, se montează geamuri şi tâmplărie nouă, în toată biserica şi în pridvor, înlocuindu-se uşile, se realizează încălzirea centrală, se modernizează parcul şi incinta.

 

 

Viața prin ochi de copil, ediția a III-a

Sinaxar 13 decembrie 2019