in

Parohia Sfânta Vineri din Pitești și-a sărbătorit hramul

(Publicat în: 14 octombrie 2019)

Parohia Sfânta Vineri din municipiul Pitești și-a sărbătorit astăzi hramul închinat Sf. Cuv. Parascheva. Foarte mulți credincioși au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

În final a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii bisericii.

Chiriarhul Eparhiei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind de cinstirea pe care poporul român o are față de Sfânta Cuvioasă Parascheva. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat pe toți credincioșii să aibă nădejde în Dumnezeu cu ajutorul și prin mijlocirea sfinților.

În traditia populară Sfânta Vineri este asociată cu Sfânta Cuvioasa Parascheva, iar cuvantul ,,paraschevi,, în limba greacă  înseamnă  vineri.

În anul 1817, Ion Ungurelu a început construcția bisericii Sfânta Vineri, dar dupa un an acesta a decedat. Construcția bisericii a fost continuată de fiul său Alexandru Ungurelu care a terminat-o în toamna anului 1827. Dupa 1900 creșterea continuă a populației și dezvoltarea rapidă a orașului Pitești au făcut ca biserica Sfânta Vineri să devina neîncăpătoare. De aceea în anul 1904, la inițiativa preotului Ioan Becescu , s-a început construcția unei noi biserici (cea actuală). Planurile noii biserici ,cât și a mobilierului interior au fost executate de arhitectul Ion N. Socolescu.

Pictura care împodobește catedrala Sfânta Vineri din Pitești a fost terminată în anul 1908, de către pictorul Dumitru Marinescu, un artist faimos al acelei perioade, fost rector al Academiei Belle Arte din București.

Recent biserica a fost restaurată în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene.

 

Octavian Goga și muscelenii – conferință națională în Câmpulung Muscel

Sinaxar 15 octombrie 2019