in

Parohia Sfinții Îngeri – Municipiul Curtea de Argeș

(Publicat în: 16 aprilie 2014)

În secolul XVIII, în plină epocă brâncovenească, oraşul – care nu mai era capitala ţării – se îmbogăţeşte cu o nouă biserică – biserica Sfinţii Îngeri.
La 1717, fiul unui sticlar (negustor de sticle sau geamuri) pe nume Oprea şi al soţiei sale Neacşa, ctitoreşte o biserică pe care o închină Sfinţilor Îngeri. Ctitorul era călugăr şi se intitulează Damaschin Ieromonahul „ot Argeş”.
Deoarece în pisanie se menţionează că a fost construită „în zilele luminatului domn Io Neculae Voevod, la anul de la zidirea lumii, leat 7225 m(ese)ţa iulie, 9dni, deci 9 iulie 1717, conchidem că biserica a fost zidită şi poate chiar pictată mai înainte de data consemnată cu cel puţin 7-8 luni, întrucât la 9 iulie 1717 nu mai era domn Nicolae Mavrocordat ( 25 dec. 1715 – 14 nov. 1716 ) pe care îl aminteşte pisania, ci fratele său, Constantin Mavrocordat ( 21 nov. 1716 – mort la 23 feb. 1719 ).
Preot paroh: Ghiță Ilie: telefon 0744529384.  Program liturgic:
Miercuri: Sfeştanii şi vizite pastorale în parohie
Vineri: Acatist şi Sfântul Maslu, orele 17:00
Sâmbăta: Sfânta Liturghie şi pomenirea celor adormiţi; seara în ajunul sărbătorilor Vecernie, orele 17:00
Duminica: Utrenia şi Sfânta Liturghie, orele 8:30
Disponibilitate permanentă pentru serviciile religioase.
Delimitarea parohiei: str. Alexandru Lahovari, Eliade Rădulescu, Armand Călinescu, Decebal, Traian, Chiriţeşti, Valea Doamnei şi Păuneşti.
Facem îndemn către enoriașii parohiei să se adreseze, pentru toate serviciile religioase, doar preotului slujitor de la Parohia Sfinții Îngeri, acesta fiind singurul delegat de Centrul Eparhial, pentru aceste activități!

 

 

Sfânta Miercuri din Săptămâna Pătimirilor lui Iisus Hristos

Concurs de încondeiat ouă la Cepari