in

PATRIARHUL NICODIM MUNTEANU sărbătorit la Școala Gimnazială Gabriel Marinescu Tigveni

(Publicat în: 28 februarie 2019)

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză a omagiat la Școala Gimnazială Gabriel Marinescu Tigveni-structura Bîrsești pe Patriarhul Nicodim Munteanu.

Domnul profesor de religie, Ciprian Duțeanu a vorbit copiilor despre personalitatea complexă a celui care a fost al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1939-1948).

Patriarhul Nicodim Munteanu, botezat Nicolae (6 decembrie 1864-27 februarie 1948) s-a născut în localitatea Pipirig din județul Neamț dintr-o familie de țărani credincioși.

El a păstorit într-o perioadă tulbure, marcată de schimbări politice, de pierderi majore de vieți omenești și daune materiale pricinuite de cel de-al Doilea Război Mondial.

S-a remarcat prin traducerile din literatura teologică rusă, ca urmare, va fi ales doctor honoris causa al Facultăţii de Teologie din Cernăuţi şi membru de onoare al Academiei Române. După ce a tipărit la Neamţ Biblia ilustrată (1936), prima lucrare de acest gen la noi, în 1936 şi 1944 au ieşit de la tipar noi ediţii ale Sfintei Scripturi, în care 51 de cărţi erau traduse de el însuşi (24 din Vechiul Testament, iar Noul Testament în întregime). De asemenea, a tipărit Noul Testament în cinci ediţii, dar şi Psaltirea (patru ediţii), traduse de el.

La activitate au participat Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul care a adus binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a vorbit despre contextul vremii în care a slujit Patriarhul Nicodim Munteanu și a mulțumit pentru activitatea educativă și Părintele Vasile Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.

Programul se înscrie în calendarul activităților eparhiale ca temei al anului 2019 declarat în Patriarhia Română „An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română”.

La final, cadrele didactice au primit calendare ortodoxe.

Alături de cei necăjiți, parohia Lăzărești, protoieria Câmpulung Muscel

Bătrâneți binecuvântate – parohia Glavacioc, protoieria Costești