in , ,

Postul care detoxifică și zidește

(Publicat în: 11 septembrie 2019)

Postul, după cum se știe, a fost practicat din cele mai vechi timpuri și dintre cele mai multe neamuri: post particular și post colectiv. Dovezi avem cu prisosință în viața omenirii, desprinse din paginile Scripturii ale Sfinților Părinți și din experiența marilor postitori, clerici și mireni.

Postul, spre surprinderea noastră, nu a fost făcut doar de oameni, ci și de animale. Iată ce citim în scrierile Cărții Iona din Biblie: „Apoi, din porunca regelui și a dregătorilor săi, s-au strigat și s-au zis acestea: Oamenii și animalele, vitele mari și mici să nu mănânce nimic, să nu pască și nici să bea apă; iar oamenii să se îmbrace cu sac și către Dumnezeu să strige din toată puterea și fiecare să se întoarcă de pe calea lui cea rea și de la nedreptatea pe care o săvârșesc mâinile lui” (Iona 3, 78).

Postul, rugăciunea și strigăte a poporului și mugitul de foame a animalelor, au oprit pedeapsa hotărâtă de Dumnezeu împotriva locuitorilor din cetatea Ninivei: „Atunci Dumnezeu a văzut faptele lor cele de pocăință, că s-au întors din căile lor cele rele. Și i-a părut rău lui Dumnezeu de prezicerile de rău pe care le făcuse și nu le-a împlinit” (Iona 3, 10).

Așadar, postul și un nou stil de viață cu regim alimentar pe muchie de cuțit, au dus la un succes și la o biruință incontestabilă.

Savantul dr. Robert Morse ne povestește: „În anul 1972, am ținut post consumând numai portocale timp de șase luni, iar acest post (regim) mi-a adus numai beneficii și bucurii. S-a dovedit a fi una din cele mai incredibile experiențe din viața mea. În vremea aceea, mă încărcasem cu o asemenea cantitate de energie, încât treceam permanent prin experiențe supranaturale de decorporalizare, care mă transportau direct în inima divinității!”1

Incredibilă mărturie!

Un doctor face experiențe speciale de postire, abstinență, subțiere fizică, dar și iluminare duhovnicească!

Din punct de vedere științific există două tipuri principale de post: post impus și post deliberat. Postul impus este din cauza bolilor, nefiind în stare să mai mănânci. Iar dacă mănânci elimini de îndată mâncarea îngurgitată. Acum intră în lucru mecanismele care reorientează „energia necesară digestiei către sistemele imunitar, limfatic, endocrin, aceste mecanisme dând organismului nostru forța de a expulza intrusul, blocajul sau congestia”2.

Al doilea mod de postire este postul deliberat, adică atitudinea curajoasă și hotărâtă în vederea curățirii organismului și restaurării funcțiilor sale, postul dezvoltând autodisciplina și încrederea în propriile forțe. Acestea constituie două atribute esențiale care trebuie cultivate pentru a menține o stare optimă de sănătate”3.

Prin post întreg organismul nostru intră într-un repaus reparatoriu în vederea recuperării forțelor uzate de tulburări, de digestia zilnică prelungită și de metabolismul din organismul nostru. Postul ajută la curățarea de acizi și de toxine, care susținut și cu rugăciunea, aduce vindecarea dorită.

Postul, potrivit cercetărilor medicale, permite pancreasului, stomacului, ficatului, intestinelor, chiar și rinichilor, să intre într-o stare de relativă odihnă. Dr. Dobert Morse, ne spune: „Orice formă de post, impus sau conștient, este vitală pentru însănătoșirea organismului”4.

În viitoarele Tablete Medicale vom prezenta patru tipuri fundamentale de post propuse de dr. Robert Morse, posturi posibile, mai ales că au fost experimentate pe organismul propriu al savantului medic!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

1 Dr. Robert Morse, Să trăim sănătos fără toxine, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, pag. 302.

2 Idem, pag. 302.

3 Idem, pag. 302.

4 Idem, pag. 303.

Sinaxar 11 septembrie 2019

Ghiozdanul meu, parohia Enculești, protoieria Topoloveni