in

Prăznuirea Sfântului Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravul la Mănăstirea Robaia

(Publicat în: 7 august 2019)

La mănăstirea argeșeană Robaia a fost cinstit astăzi Sfântul Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravu.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii. Lângă ierarhul argeșean au venit în sobor preoții care slujesc în parohiile aflate în vecinătatea așezământului monahal. Într-o atmosferă duhovnicească deosebită foarte mulți credincioși au fost prezenți pentru a cere ajutorul Bunului Dumnezeu prin mijlocirea sfântului.

Chiriarhul Eparhiei a evidențiat în cuvântul rostit astăzi cele mai importante aspecte din viața Sfântului Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravu, accentuând pictura sa unică, aparte pentru Ortodoxie. În final, Părintele Arhiepiscop Calinic a vorbit creștinilor despre faptul că Sfântul Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravul este un sfânt argeșean, lucru care trebuie să ne bucure, având un sfânt cuvios rugător în ceruri pentru noi. A fost prezentată icoana Sfintei Treimi pictată de sfântul prăznuit astăzi.

De asemenea, după oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită și slujba parastasului pentru toți viețuitorii mănăstirii Robaia care au adormit în Domnul de la începuturile acesteia și până în prezent.

Se împlinesc astăzi doi ani de la proclamarea locală a canonizării în rândul sfinților a Cuviosului Pafnutie Pârvu Zugravu, marele pictor bisericesc care a rămas în memoria neamului românesc prin lucrările realizate cu multă evlavie și credință în Dumnezeu. Acesta s-a născut în orașul argeșean Câmpulung Muscel la data de 12 octombrie 1657 și a trecut la cele veșnice în anul 1735 fiind înmormântat la mănăstirea Robaia.

Protoieria Topoloveni – Campionii Bucuriei Sociale, iulie 2019

Sinaxar 8 august 2019