in

Prăznuirea Sfântului Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravul la Mănăstirea Robaia

La mănăstirea argeșeană Robaia a fost cinstit astăzi Sfântul Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravu.

Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii. Lângă ierarhul argeșean au venit în sobor preoții care slujesc în parohiile aflate în vecinătatea așezământului monahal.  Într-o atmosferă duhovnicească deosebită foarte mulți  credincioși au fost prezenți pentru a cere ajutorul Bunului Dumnezeu prin mijlocirea sfântului.

Chiriarhul Eparhiei a evidențiat în cuvântul rostit  astăzi cele mai importante aspecte din viața Sfântului Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravu.

În această atmosferă de sărbătoare toți preoții care au slujit astăzi au primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului distincția eparhială ,, Crucea Basarabă”. De asemenea, după oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită și slujba parastasului pentru toți viețuitorii mănăstirii Robaia care au adormit în Domnul de la începuturile acesteia și până în prezent.

Se împlinește astăzi un an de la proclamarea locală a canonizării în rândul sfinților a Cuviosului Pafnutie Pârvu Zugravu, marele pictor bisericesc care a rămas în memoria neamului românesc prin lucrările realizate cu multă evlavie și credință în Dumnezeu. Acesta s-a născut în orașul argeșean Câmpulung Muscel  la data de 12 octombrie 1657 și a trecut la cele veșnice în anul 1735 fiind înmormântat la mănăstirea Robaia.

Radu Stancu, delicat ca un nufăr de dimineaţă

Sinaxar 8 august 2018