in

Prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul Bisericii Domnești din Curtea de Argeș

Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din municipiul Curtea de Argeș și-a sărbătorit astăzi hramul principal. Credincioșii argeșeni au participat într-un număr mare la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

După oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii.

În cuvântul de învățătură Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a amintit de importanța ctitoriei domnitorilor Basarabi, precum și de viața și minunile Sfântului Ierarh Nicolae. La final, Întâistătătorul Eparhiei Argeșului și Muscelului a vorbit credincioșilor despre sfințirea noii Catedrale Arhiepiscopale, care va avea loc, mâine, 7 decembrie.

Actuala biserică domnească, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, a fost zidită în interiorul zidurilor reședinței voievodale din secolul al XIII-lea pe locul alteia, mai vechi din aceiași perioadă.

Construcția a fost începută de domnitorului Basarab I (1310-1352), fiind terminată de zidit în anul 1352. Lucrările au fost continuate sub domnia lui Nicolae Alexandru Basarab (1352-1364), pictura bizantina în frescă fiind lucrată în vremea lui Vlaicu Vodă (1364-1377).Așezarea Sfântului Ierarh Nicolae ca ocrotitor al acestui sfânt locaș de rugăciune este legată de numele domnitorului Nicolae Alexandru.

Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Curtea de Argeș este una din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești medievale, cât și cea mai veche ctitorie voievodala din Țara Românească.

 

 

Bucuria de a fi români, cateheză parohia Glavacioc, protoieria Costești

Moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia în procesiune în noua Catedrala Arhiepiscopală