Preasfinţitul Marc Nemţeanul în pelerinaj la mănăstirile din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

O delegaţie franceză condusă de Preasfinţitul Părinte Marc Nemţeanul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală şi Meridională, s-a aflat în această săptămână în pelerinaj la mănăstirile din cuprinsul Eparhiei Argeşului şi Muscelului. În ziua de 11 iulie, Preasfinţia sa a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeş.
În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Marc Nemţeanul a arătat cât de important este tezaurul spiritual, cultural şi istoric aflat în cuprinsul Eparhiei Argeşului şi Muscelului, care trebuie promovat spre a fi cunoscut de toate popoarele din Europa şi de pe întreg mapamondul. Fiind de profesie arhitect, Preasfinţia sa a admirat frumuseţea Catedralei Arhiepiscopale şi a evidenţiat aportul deosebit al arhitectului francez André Lecomte du Noüy, care a restaurat biserica în timpul regelui Carol I.

Preasfinţitul Marc Nemţeanul, a fost hirotonit arhiereu vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală şi Meridională în data de 7 mai 2005. S-a născut în anul 1958 la Paris, într-o famile catolică, având numele de Marc Alric. . A absolvit Institutul de Urbanism al Universității Paris VIII și Facultatea de Arhitectură în anul 1981.
Marc Alric s-a convertit la ortodoxie în anul 1987. În anul 1990, pe când vizita România, în urma unui dialog pe care l-a avut cu părintele Paisie Olaru,a intrat frate la Mănăstirea Sihăstria, fiind tuns întru monahism și hirotonit diacon în anul 1992, iar în 1994 a fost hirotonit preot. De asemenea, a studiat teologia la Facultatea de Teologie ,,Dumitru Stăniloaie” din Iași, absolvind cursurile acestei facultăți în anul 1995.
În anul 1996 s-a întors în Franța. A fost preot la parohiile din Louveciennes și Bordeaux și monah la Mănăstirea Sfântul Siluan din Franța. În anul 2005, la propunerea Înalt Prea Sfințitului Iosif, Mitropolitul pentru Europa Occidentală și Meridională, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales episcop vicar al Mitropoliei.

Hirotonia ca episcop a fost săvârșită la data de 7 mai 2005, în Biserica Sfinții Arhangheli din Paris, în prezenţa unui sobor de opt ierarhi condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Daniel, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, delegat atunci de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist.
Prea Sfințitul Marc Nemţeanul are reședința la Bordeaux. Este membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și al Adunării Episcopilor Ortodocși din Franța.

ACTIVITATEA CULTURAL-MISIONARĂ în cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului în cursul anului 2013

Mănăstirea Sfântul Ilie Paltinul şi-a sărbătorit hramul