in ,

Prietenia şi defectele

(Publicat în: 30 aprilie 2020)

Mare bucurie să poţi avea prieteni adevăraţi. Oarecine tot spunea cu gura până la urechi că are o droaie de prieteni, fără să ştie săracul, că cine este prietenul tuturor, nu-i prietenul nimănui.

Întâlnim în viaţă prieteni, foarte rari, de altfel, care ştiu ei din vechime, că este bine să ţină cont de înţelepciunea popoarelor, care spune: „Iubeşte-ţi prietenul cu defectele lui” şi chiar: „Dacă prietenul tău este chior, priveşte-l din profil”.

În ceea ce priveşte calităţile prietenului: „Mai bine fără prieteni decât cu prieteni răi”, cum ar spune locuitorii din Ţara Vulturilor (Albania).

Arabii avertizează: „Cine caută un prieten fără defecte va rămâne singur”, iar olandezii sfătuiesc: „Să-i tot găseşti defecte înseamnă a slăbi prietenia”. Perşii erau mai hotărâţi: „Nu ezita să te desparţi de un prieten care te trădează”. Portughezii îndeamnă la discreţie: „Este bine să cunoşti defectul prietenului, dar nu este bine să-l divulgi altora”. Iar maghiarii măsoară valoarea prietenilor, zicând: „Mai mult valorează un prieten cu şapte defecte decât un străin”.

Toţi au dreptate în felul lor!

Calinic Argeșeanul

Sinaxar 30 aprilie 2020

Sinaxar 1 mai 2020