in ,

Problematica Unirii în spațiul românesc – moment aniversar

(Publicat în: 9 iulie 2018)

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost organizată astăzi o festivitate în cinstea zilei de 24 ianuarie.
Momentul aniversar a avut loc în sala de spectacole a Grupului Școlar Auto din municipiul Curtea de Argeș, activitatea fiind rezultatul unui parteneriat încheiat în urmă cu 11 ani între Seminarul Teologic Neagoe Vodă Basarab și Grupul Școlar Auto.. Evenimentul a avut ca scop realizarea unei festivități cultural-educative menite să contribuie la informarea și formarea celor implicați.

Programul organizat astăzi s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Argeș , a dascălilor și elevilor de la cele două instituții de învățământ.
Ajunsă la a 11-a ediție, manifestarea a început cu Imnul de stat al României.
În programul prezentat astăzi, elevii au făcut o incursiune în istoria nemului românesc cu privire la Unirea realizată în 24 ianuarie 1859. De asemenea, a fost realizată o scenetă și au fost interpretate cântece patriotice.
Un moment emoționant din program a fost realizat de eleva Dănălache Gabriela Felice de la Seminarul Teologic Neagoe Vodă Basarab, care a recitat mai multe poezii patriotice compuse de ea.
De asemenea au fost premiați copii care au participat la concursul școlar județean
,, Problematica Unirii în spațiul românesc”, secțiunile creație plastică și creație literară. Cei mai talentați copii din școlile argeșene au primit diplome atât din partea Chiriarhului Eparhiei, cât și a domnului Dumitru Tudosoiu, inspector general al ISJ Argeș.
Ierarhul argeșean a vorbit asistenței despre importanța actului istoric petrecut la 24 ianuarie 1859, amintind de personalitățile care alături de popor au contribuit la împlinirea idealului de unire.
Cei prezenți la acest moment aniversar au reușit să intre în atmosfera evenimentului petrecut în urmă cu 158 de ani.
Cu sprijinul Arhiepiscopiei Argeșului si Muscelului, prin Biroul de Catehizare și Activități cu Tineretul, în municipiul Curtea de Argeș, cei tineri sunt implicați frecvent în astfel de manifestări cultural-educative.

Darul bucuriei, parohia Sfânta Vineri, protoieria Pitești

Sinaxar 28 ianuarie 2017