in ,

Puterea plantelor medicinale: Zmeur (Rubus idaeus)

(Publicat în: 30 iulie 2019)

Cine nu cunoaște cultura de zmeură, semănată de Dumnezeu pe plaiurile și pădurile lumii? Acasă, la Cracăul-Negru, din Munții Neamțului Moldovei, printre bunătățile sădite de Dumnezeu pe Pământul – așternutul picioarelor Sale, mama a plantat multă zmeură.

S-a umplut grădina! În toiul coacerii, un miros ceresc se așternea peste tot, de jur-împrejur! Eram fericiți că aveam și zmeură pe lângă casă, nu doar aceea de prin munți, pe care o culegeam și o mâncam, pe rupte, de-a valma cu urșii! Ce imagini de Paradis!

Când dădea în pârguire, poruncă înfricoșătoare primeam de la mama, ca să nu gustăm niciun fir de zmeură până nu se culege și se duce, mai întâi la Biserică, pentru binecuvântare, apoi aveam voie să ne înfruptăm și noi cu mult nesaț. Așa făceam în fiecare an!

Ce dulce și aromată este zmeura din pădure!

Zmeura este „una din cele mai importante plante medicinale în tratarea afecțiunilor specific feminine, recomandată în special în perioada de sarcină, reduce durerile la naștere și provoacă nașterea naturală, mărind rezistența în perioada de sarcină, atât a mamei, cât și a fătului, controlând hemoragia, în special în timpul travaliului”1, când om nou se naște în lume. Îmbogățește laptele matern.

Zmeura este și plantă „excepțională în curățirea organelor genitale ale bărbatului și femeii”2. De asemenea, se utilizează la tratarea hemoroizilor. Este tonifiantă pentru sistemul nervos, mărind șansele de vindecare ale plăgilor, inflamațiilor și ulcerațiilor și ca soluție de gargară în cazuri de sângerare a gingiilor și gingivită.

Cât de bună este ca soluție pentru curățarea ochilor de congestii, inflamații și umflături.

Se folosește planta integral: frunze, coaja rădăcinii și fructul.

O avem la îndemână! Să o folosim cu încredere în vindecarea dată de Dumnezeu prin plantele medicinale!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

1 Dr. Robert Morse, Să trăim sănătos fără toxine, Editura Paralela 45, Pitești, 2009, pag. 379.

2 Idem, pag. 379.

Sinaxar 30 iulie 2019

Sinaxar 31 iulie 2019