in

Regina-Mamă, Elena a României, a fost reînhumată în noua Catedrală Arhiepiscopală și Necropolă Regală

(Publicat în: 19 octombrie 2019)

Regina Mamă Elena a fost reînhumată sâmbătă în Noua Catedrală Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş, la 71 de ani de la plecarea în exil şi la 37 de ani de la decesul ei.

Sâmbătă, în jurul prânzului, a fost oficiată slujba înmormântării în ctitoria Sfântului Neagoe Basarab, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale, Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului şi Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.

La slujbă au asistat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, Principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alături de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda, fiica Ducelui De Aosta, şi Lord Peter Rosslyn, şeful Casei Principelui de Wales şi Ducesei de Cornwall.

În încheierea ceremonialului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel intitulat: „Regina-Mamă Elena a României. O lumină a credinţei întărită prin suferinţă”.

Sicriul a fost purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul până la Noua Catedrală Arhiepiscopală unde a avut loc ceremonia de reînhumare.

La momentul introducerii sicriului în criptă au fost trase 21 focuri de armă şi au fost intonate Imnul Naţional şi Imnul Regal.

După încheierea ceremoniei funerare Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a ieşit din catedrală cu stindardul Reginei-Mamă şi l-a oferit Aghiotantului Regal, pentru a fi expus ulterior în muzeul de la Săvârşin.

Pe lângă oficialităţi, la Curtea de Argeş au fost prezenţi peste 1000 de credincioşi care au asistat la ceremonia reînhumării.

 

Regina-Mamă, Elena a României, a ajuns în Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș

Sinaxar 20 octombrie 2019