in ,

Reguli pentru o sănătate bună, Regula nr.2 : Apa bună

(Publicat în: 29 mai 2019)

Apa, după cum știm, este esențială în menținerea unei solide sănătăți. Pe vremuri, lumea bea apă din izvoarele care erau aduse pe olane în cetăți și pe la casele oamenilor, de mii de ani.

O vorbă românească spunea pe vremuri: să bei apă din râu, de oriunde, chiar dacă este uneori mai tulbure, de la piatra a șaptea, adică, distanța de șapte pași de unde este tulbure, apa având proprietăți speciale de a se limpezi, purtând cu sine și o memorie deosebită, așa cum ne demonstrează savantul japonez, Emoto Masaru.

Organismul nostru conține 80-90% apă când ne naștem suntem în primele luni ale vieții. Se ajunge la 70-80% când devenim adulți, iar când ajungem la 40-60%, organismul se deshidratează.

Ceea ce trebuie să știm despre apă este să ne ferim ca de foc de apa poluată cu substanțe chimice și de apa tratată cu clor, deși lumea de azi pune clor prea mult și distruge apa.

Se recomandă să se facă fântâni peste tot și după analizele făcute, pentru a se ști calitatea apei, să se bea apă curată din fântânile și izvoarele României.

Sunt de preferat izvoarele și apa din fântâni adânci pentru că otrăvurile chimice ajung mai greu pe cursul apei, apa trebuind să aibă calciu și magneziu pentru a menține la cota potrivită necesarul prescris de știința medicală.

Câtă apă trebuie să bem pe zi? Tocmai este bine de știut că televiziunile din România, recomandă mereu, în jurul a 2-3 litri de apă pe zi. Dr. Hiromi Shinya recomandă, după studii științifice, ca să se bea 6-10 căni de apă pe zi, ceea ce ar duce cam la 2,5 litri.

Ceea ce ne recomandă medicul japonez este ca să se bea 1-3 căni de apă după ce ne-am trezit din somn, dimineața, și numai după 30-40 de minute să gustăm câte ceva.

Apa băută pe stomacul gol are rolul de a spăla toxinele din stomac și din tot drumul pe care-l parcurge până la eliminarea din organism.

De asemenea, se vor bea 2-3 căni de apă, cam cu o oră înaintea fiecărei mese. Ceea ce se recomandă cu insistență este ca să nu se bea apă în timpul mesei. Se admite doar în cazul când suntem în pericolul de a ne rămâne mâncarea pe esofag și trebuie un jet de apă să ne scape de această pacoste.

Consumul de apă nu poate fi înlocuit cu ceai, supă, vin, cu apă amestecat (șprițul) sau berea, precum și oricare alte băuturi răcoritoare. Este vorba doar de apă, pur și simplu.

Nu putem spune: beau o sticlă de 500 ml de apă și-mi ajunge. Voi completa cu ceai, lapte, sucuri, vin, țuică sau alte siropuri și băuturi de sezon. Să nu uităm: apa trebuie consumată simplă și în cantitate suficientă pentru organism.

Să purtăm apa în geantă ca să o avem la îndemână; să bem apă de izvor (plată) și să evităm apa minerală, deși unii dintre noi o preferăm mai ales cu vin, în părți egale.

Să nu uităm să bem apă, pentru că organismul suferă în integralitate și ne îmbolnăvim de multe boli și facem și nisip cu pietre la rinichi.

Să nu uităm să bem apă, până ce urina va fi de culoarea apei: cristal! Atunci e semnul că organismul funcționează bine!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

Sinaxar 29 mai 2019

Sinaxar 30 mai 2019