in ,

Reguli pentru o sănătate bună Regula nr. 4: Exercițiu fizic moderat

(Publicat în: 31 mai 2019)

În rânduiala monahală și mireană, metaniile sunt o mare bucurie pentru întărirea organismului, dar și a evlaviei. Moșii și strămoșii noștri până în zilele noastre, precum și clerul mirean și monahal, au găsit în rânduiala Bisericii, postul și rugăciunile care erau însoțite de metaniile ce se obișnuiesc în ortodoxie.

Mi-am dat seama, mult mai târziu, ce rol mare au metaniile, nu numai pentru sporirea evlaviei, dar și pentru întărirea organismului nostru.

Exercițiile fizice, precum și metaniile, se fac potrivit cu vârsta, puterea și starea fizică a fiecăruia. Spre exemplu, un cardiac, nu trebuie să facă metanii, dar nici un bolnav de plămâni sau cei care au probleme cu oasele picioarelor, ale mâinilor și coloana vertebrală.

Trebuie să se știe, ca regulă generală, că nu este bine ca exercițiile să fie exagerate și de durată prea lungă.

La îndemâna noastră stau bune moduri de exersare fizică. Să amintim de mersul pe jos (4 kilometri) sau un kilometru de mers în vârful picioarelor, cum merg doamnele, cu pantofi cu tocul înalt. Este un exercițiu minunat. Îl putem face toți fără să ne coste ceva.

Pe lângă toate acestea ar mai fi: înotul, tenisul, ciclismul, golful, voleiul, fotbalul, alergatul pe jos, gimnastica, artele marțiale.

Să nu uităm, nicidecum: cositul, cu coasa clasică, nu cu cea mecanică. Face zgomot mare și mai este și incomodă; prășitul, frumoasă lucrare în grădinile noastre împodobite cu diverse legume și cereale; măturatul, inclusiv pe stradă; săparea șanțurilor pe lângă casă și în drum spre vecini, ca să nu năvălească apa pe culturi, în pivniță și prin alte fântâni; culesul plantelor medicinale și a fructelor de pădure și domestice; tăierea de lemne pentru casă și la bătrânii neajutorați.

Dar toate exercițiile fizice trebuie să fie moderate.

Nimic în exces și lipsă de cumpănire!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

Sinaxar 31 mai 2019

Educația ne unește – dezbatere publică la Școala Generală Nae A. Ghica din Rucăr