in ,

Reguli pentru o sănătate bună Regula nr. 7: Bucuria și Iubirea

(Publicat în: 3 iunie 2019)

Ceea ce este uimitor, Bucuria și Iubirea amplifică producția de enzime din organismul nostru, uneori de-a dreptul miraculos. Zilnic trebuie să ne facem timp pentru o atitudine de apreciere asupra inimii, spunându-i cuvinte frumoase de încurajare, că muncește și nimeni nu-i mulțumește!

Când aude inima cuvinte blânde și încurajatoare la adresa ei, prinde curaj, intră într-o veselie de lucru și rezistă la aproape 3 miliarde de bătăi într-o viață, media ca vârstă de 60 de ani, ajungând și la peste 100 de ani!

Este uluitor ce organ dumnezeiesc a pus Dumnezeu la răscrucea organismului, adică la intersecția verticalei pe orizontală. Luați metru și măsurați și veți vedea cum inima stă în mijlocul microcosmosului, a lumii mici, că așa se traduce din limba greacă.

Doar de noi înșine depinde să avem în organismul nostru volumul necesar de enzime-miracol, care stau la baza vieții noastre.

De asemenea, legat de bucuria și iubirea care trebuie să inunde în orice clipă viața noastră, este necesar, ca aerul pe care-l respirăm, să ne rezervăm puțin timp, doar câteva clipe pentru o atitudine – țineți-vă bine – de apreciere asupra persoanei tale! O uitătură în oglindă fugitivă, ca să nu rămânem înțepeniți acolo, pentru a vedea ce minunat ne-a zidit Dumnezeu, trup și suflet!

Să ne ferim de a spune lucruri negative, rele, invidioase, la adresa cuiva, că ne încărcăm automat cu energie negativă. Să fim numai voie bună, să râdem cu gura până la urechi, să zâmbim șăgalnic, să facem o glumă reușită, să spunem bancuri ziditoare de suflet, fără să jignim pe cineva sau să persiflăm. Să ne ferim de a crea mici sau mari răutăți și să înverșunăm spiritele, care se transformă în bombe explozive, fiecare cuvânt să fie, hotărât, dres cu sare, cum ne sfătuiește Apostolul Pavel, iar mai înainte Iisus Domnul, a spus ca noi să ne limităm drastic în a spune: Ce este Da, să fie Da și ce este Nu să fie Nu, că ce este mai mult, argumentările viclene, sunt de la diavolul!

Vedeți? În ecuația bucuriei și veseliei intră vrăjmașul și ucigașul de bucurie și voie bună! Să nu-i dăm prilejul. Decât să stăm sau să provocăm gâlceavă, mai bine să fugim de la locul periculos, de războiul cel dintre noi, care este cel mai periculos. Iisus Domnul a zis: Fugiți de oameni! Mai ales de gâlcevitori și intriganți, pentru a ne ruga în liniște pentru potolirea lor.

A căuta pricină de scandal, cu orice preț, este, de bună seamă, lucrarea vrăjmașului diavol. Când ne certăm și ne urâm, dorindu-ne răul, nu mai este nevoie de diavol. El și-a semănat veninul, iar noi îi facem lucrarea gratis, spre drăceasca lui bucurie că a mai prins în plasă destui neisprăviți.

Dr. Hiromi Shinya ne recomandă să cântăm cu vocea, la fluier, la vioară, la țambal, la tobe și trompete, la naiul-privighetoare; cântece populare, clasice, religioase, într-un cuvânt să fim mereu numai un cânt și voie bună!

Dansați!

Dansuri românești, horele nemuritoare, sârbele pe jos și în căruță, zbenguiți-vă în lumina razelor de soare, zâmbiți Universului, dar mai ales să zâmbim lui Dumnezeu, Care, să se știe, nu ne vrea mofluzi, triști, morocănoși, sfăditori și cârcotași!

Ne vrea Dumnezeu să fim numai lumină și voie bună!

Să îndrăznim la El!

Să râdem împreună cu El!

Va fi prima zi bună din viață!

Îndrăzniți, ne zice Iisus!

Să ne bucurăm de Dumnezeu!

Așa vom putea să ne trăim viața – și așa scurtă – prin ponoarele și dumbrăvile, dar și pustiurile acestei lumi, muncind cu bucurie sfântă, luând cu noi în hora bucuriei pe toți și mai ales pe cei pe care, de aproape, îi iubim din tot sufletul. Să fim numai bucurie și voie bună!

Orice zi din viața noastră plină de întristare este o zi moartă!

De câte ori am fost triști în viața noastră?

Să ținem o evidență!

Toate zilele întunecate de supărări, nu se pun la vârsta noastră, acele zile sunt moarte și ele ne-au distrus viața.

Când ne supărăm sau ne mâniem, se zice că mânia este o scurtă nebunie, dacă mânia ține puțin! Dacă ține ceasuri, zile, săptămâni, luni și ani? George Coșbuc traduce din limba sanscrită, astfel: Mânia în oamenii cei buni, se naște, moartă se topește! În cei cuminți, un ceas trăiește. În semidocți, trăiește luni! Trei ani în proștii cei din gloată! Iar în mișei, viața toată!

Iar acum, poftiți de vă mâniați! Dacă vă mai dă mâna.

Apostolul Pavel, spune: Dacă vă mâniați, să nu greșiți, iar soarele să nu apună întru mânia voastră!

Să ne cerem iertare înainte de a veni valul nopții peste noi, iar zorii zilei să ne găsească plini de voie bună și sfântă iertare!

Așa vor crește enzimele-miracol, din comoara iubirii sincere și a voii bune semănate în inima, sufletul și viața noastră și a celor de aproape și de departe!

Să nu chinuim inima, sufletul, viața noastră și pe a altora! Totul să fie numai bucurie, veselie și voie bună!

Gata cu crispările, uitatul chiorâș, încruntarea inimii și a frunții, cuvintele aspre și neiubitoare de Dumnezeu și oameni!

Calinic Arhiepiscopul, Vrei să fii sănătos?, ediția a doua, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2018

Sinaxar 3 iunie 2019

Sinaxar 4 iunie 2019