in

Resfințirea bisericii parohiei Retevoiești, protoieria Mioveni

(Publicat în: 3 noiembrie 2019)

Credincioșii parohiei argeșene Retevoiești au îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare.  După 5 ani de lucrări, biserica satului cu hramurile Sfânta Treime și Adormirea Maicii Domnului a fost resfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.  La acest moment important din viața comunității au participat fii satului , sponsori, precum și reprezentanți ai administrației locale.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Ierarhul Argeșean împreună cu un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corul Arhiepiscopal.

În semn de respect pentru moștenirea spirituală primită de la înaintași, cu această ocazie au fost pomeniți toți ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul.

În cuvântul rostit, Chiriarhul Eparhiei a vorbit despre frumusețea bisericii – monument istoric din Retevoiești, care de 224 de ani a stat ca un adevărat străjer la temelia credinței locuitorilor din această parohie.

Pentru eforturile depuse în ultimii douăzeci de ani de păstorire și în mod deosebit pentru supravegherea lucrărilor de restaurare desfășurate în ultimii cinci ani, preoții Moraru Mihai și Moraru Romică au primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului distincția eparhială ,, Crucea Basarabă”. De asemenea, credincioșii care s-au evidențiat prin sprijinul financiar acordat au primit diplome de vrednicie.

După oficierea Sfintei Liturghii, grupul vocal ,, Cununa Domneștiului” a prezentat credincioșilor prezenți la acest eveniment deosebit, un scurt program de pricesne.

Prima biserică cunoscută în satul Retevoiești a fost construită în anul 1516, în timpul domniei Sf. Voievod Neagoe Basarab. Documentele monografice menționează că satul a fost desfințat pentru o perioadă de timp datorită unei epidemii de ciumă. La sfârșitul secolului al XVIII -lea, descendenții a patru familii plecate din vatra satului, împreună cu credincioși ardeleni  veniți din Rășinarii Sibiului, au pus bazele unei noi comunități și au construit actuala biserică între anii 1795-1796.

Vitregia vremurilor  a condus la necesitatea executării unor lucrări de restaurare și înfrumusețare care au fost realizate  în perioada 2014-2019. Totul a fost posibil datorită credincioșilor care au făcut donații importante, precum și datorită Primăriei Locale care a oferit sprijin finaciar în fiecare an.

Detaşare

Sinaxar 4 noiembrie 2019