in

ROMÂNIA DE LA ARGES – Festivalul de Cântece Patriotice și Populare Românești, ediția a II-a

(Publicat în: 20 noiembrie 2019)

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul – Biroul de Cateheză în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș a organizat a II-a ediție a Festivalului de Cântece Patriotice și Populare Românești de Ziua Națională ”ROMÂNIA DE LA ARGEȘ!” la Centrul de Cultură și Arte George Topîrceanu din municipiul Curtea de Argeș.

Sub oblăduirea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic- Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, programul artistic a fost deschis de prestigiosul cor al Seminarului Teologic ”Negoe Voda Basarab” din Curtea de Argeș condus de: profesor Valentin Retevoi-directorul seminarului și preoții profesori Robert Sorescu și Ovidiu-Constantin Dăscalu care a ajuns la inima  publicului cu o interpretare deosebită.

Școala Gimnazială ,,Mircea cel Bătrân,, din municipiul Curtea de Argeș a fost reprezentată de copiii clasei a II-a B, de Matei Savu, Neagoe Alesia, Pîrvu David, Irina-Maria Derviș, Andrei Bărbulescu, Nicol Dina, Bianca Sima, Ana Maria Baltag, Voicilă Elisa coordonați de doamnele profesoare:  Otilia-Daniela Ionescu, Maria-Gabriela Savu, Cristina Gole, Cecilia Iliuță, Cecilia Iliuță, Anicuța Spiridon, Gabriela Pescaru, Filica Hernest, Despina Rotaru și de părintele profesor Robert-Cristian Popelcă-dirijor al corului școlii care au prezentat un program voios unde ne-a îndemnat ”să-ntindem hora mare” și să prețuim portul românesc.

Grupul de elevi de la Liceul Tehnologic ”Petre Ionescu Muscel”-Domnesti ne-a spus că ”acasă-i România” sub îndrumarea cadrelor didactice: Ionela-Anuța și Mihaila Drian Hirică.

Corul Școlii Gimnaziale ”Gabriel Marinescu” din Tigveni au încântat cu o suită de cântece sub bagheta părintelui profesor Bogdan Lupu.

Cu o interpreatre vocală și intrumentală deosebită, îndrumați de domnul profesor Ionuț Nițoiu, copiii din componența ansamblurilor: ”Ciobanașul” din Valea Danului cu solista Ruxandra Borz, ”Floare de Colț” din Corbeni cu solista Mihaela Iosif și ”Tămășelul” din Cicănești cu solista Alexandra Diaconu, au fost apreciați de public.

”Măi române, românaș” ne-a cântat cu voioșie elevii Corului Școlii Gimnaziale ”Toma Brătianu”- Șuici sub îndrumarea cadrelor didactice: Elena Iancu și Constantin Matei.

Grupul vocal al Școlii ”Toma Arnautoiu” din Nucșoara coordonați de doamna profesoară Ana Popescu și elevii Școlii Gimnaziale Valea Iașului acompaniați la saxofon de Ștefan Sandu îndrumați de doamna profesoară Sabina Marin au încântat cu un repertoriu deosebit.

Elevii din componența Grupului de Țiterași și Fluierași din Galeș sub îndrumarea domnului profesor Constantin Vasile sunt mereu o prezență scenică aparte.

Elena-Alexandra Bacria și Patricia Bădița de la Școala Gimnazială Basarab I, coordonate de doamna profesoară Gabriela-Elena Pătru ne-au adus mai aproape ”Pe plaiul Argeșului”.

Coordonatorii Festivalului au fost doamnele profesoare: Otilia-Daniela Ionescu, Maria-Gabriela Savu de la Școala Gimnazială Mircea cel Bătrân din Curtea de Argeș și Elena Ilina-directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Valea Danului, alături de Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul și Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.

Festivalul a fost organizat de Centrul Eparhial în simbioză cu Școala Gimnazială Mircea cel Bătrân din Curtea de Argeș și Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului. Au participat aproape 400 de copii din centrele catehetice din cuprinsul Arhiepiscopiei.

La Festival au participat cadrele didactice, directori de școli, părinți și bunici, alături de repezentanți ai diferitelor instituții din localitate.

Festivalul a fost prezentat de doamna profesoară, Irina Creț.

Prin bogăția aranjamentului coral și frumusețea cântului, prin mesajul patriotic și trăsăturile costumului popular, prin evocarea personalităților din istoria României și interpretarea emoționantă, copiii prezenți la Festival sunt urmași demni ai Basarabilor, iubitori ai neamului, ai Bisericii și ai credinței.

 

 

Eclipsele credinței

Sinaxar 21 noiembrie 2019