in

ROMÂNIA DE LA ARGES!- Festivalul de Cântece Patriotice și Populare Românești, ediția I

(Publicat în: 23 noiembrie 2018)

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul – Biroul de Cateheză în parteneriat cu Inspectorul Școlar Județean Argeș a organizat la Centrul de Cultură și Arte George Topîrceanu din Curtea de Argeș, Festivalul de Cântece Patriotice și Populare Românești la Centenarul Marii Uniri ROMÂNIA DE LA ARGEȘ!, ediția I.

Festivalul a fost organizat de Centrul Eparhial împreună cu Școala Gimnazială Mircea cel Bătrân din Curtea de Argeș și Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului. Au participat peste 300 de copii din centrele catehetice ale celor șase protopopiate din jurisdicția arhiepiscopiei.

Programul artistic dedicat împlinirii a 100 de ani de la semnarea actului de naștere a României Mari, 1 decembrie 1918 și  Zilei Naționale a României, s-a deschis cu prestigiosul cor condus de părinții profesori Robert Sorescu și Ovidiu-Constantin Dăscalu de la Seminarul Teologic ”Neagoe Voda Basarab” din Curtea de Arges. Ei au interpretat frumoase melodii acompaniate la saxofon, orgă și acordeon.

Copiii coordonați cu mare dragoste de doamna profesoară Otilia-Daniela Ionescu și părintele profesor Robert-Cristian Popelcă de la Școala Gimnazială ,,Mircea cel Bătrân,, din Curtea de Argeș au fascinat pe cei prezenți cu portul și cântul românesc.

Tinerele Gabriela Savu, Alesia Arine și Ana-Maria Baltag, instruite de domnul profesor Constantin Matei, urmate de grupul vocal ,,Floricică de Câmpie,, de la Școala Gimnazială ,,Gheorghe Mocanu,, din Șerbănești – Rociu îndrumați de cadrelor didactice: Ionică Preda, Ioana Neagoe și Ioana Marin au adus hora României Mari.

Reunite sub bagheta magică a profesorului Ionuț Nițoiu, Ansamblurile de fluierasi ,,Ciobănașul,, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului  și ”Floare de Colț” de la Școala Gimnazială Nr. 1 Corbeni au scris cu fluierele înmuiate în cerneala doinei și baladei, mesajul de națiune demnă și egală între țările   Europei unite.

Solistele Andra Ghiță și Otilia Rujan din cadrul grupului vocal ,,Basarabii,, de la Școala Gimnazială ,,Matei Basarab,, Pitești în colaborare cu parohia ,Găvana III -Pitești sub coordonarea doamnei profesoare Ileana Silveanu ne-au cântat că românii din lumea-ntreagă sunt frați.

Poposită din Godeni, reprezentând Școala Gimnazială Godeni, un pui de leoaică din clasa a II-a, Marica Nicola sub coordonarea doamnei profesoare Nicoleta-Ileana Ivan, urmată de Grupul vocal ,,Florile Rucărului,, de la Școala Gimnazială ,,Nae  A. Ghica,, din Rucăr îndrumat de domnul profesor Vlad Tudor au trimis acestei seri parfumul vocilor sale de la Muscel.

Ansamblu de instrumentiști la saxofon din Cicănești-Argeș salută Centenarul Marii Uniri interpretând vechi și neprețuite cântece românești sub coordonarea maestrului Ionuț Nițoiu.

Doua domnișoare talentate, Miruna Bandoi și Lavinia Hera reprezentând Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel” Domnești, sub bagheta profesorilor coordonatori: Ionela-Anuța și Mihail-Adrian Hirică și tinerii Ștefan Ducu și Daria Ninu de la Școala ”Mircea cel Bătrân” din localitate coordonați de doamna profesoară Filica Hernest au încântat cu vocile lor frumoase.

Elevii Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Crețulescu,, Leordeni sub îndrumarea doamnei profesoare  Adriana Arsene au interpretat frumoasele versuri ale cântecelor vechi de Unire.

,,Românașii din Muscel,, aparținând Școlii Gimnaziale Nr.1 Bughea de Jos, au încins horele și sârbele, amintindu-ne de strâmoși care, la vreme de pace, găseau răgaz să-și îmbrace trupul în ie sau ițari și să-și mângâie sufletul cu arcușul viorii.  Dansurile populare din repertoriul ansamblului au fost coordonate de profesor Maria Toader-directoarea școlii.

Din vatra folclorică a localității Galeș ne-au încântat Țiterașii conduși cu măiestrie de domnul profesor Vasile Tică.

Școala Gimnazială ,,Basarab I„ din Curtea de Argeș a dat viață prin vocile elevelor Alexandra Baciu și Patricia Bădiță, cântecelor de Unitate sub îndrumarea doamnei profesore Elena-Gabriela Pătru.

Domnișoarele Claudia Ghena și Alexia Niculae de la Centrul Catehetic ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel,, al Catedralei din Mioveni, coordonate fiind de părintele profesor Gabriel-Ioan Militaru au interpretat Cântece patriotice, menținând viu focul sacru care ne  purifică  fiecare gând al vietii noastre.

Grupul de instrumentiști la mandolină sub îndrumarea doamnei profesore Florica Arsenescu și Ansamblul ”Plai de Dor” în coordonarea domnului profesor Cătălin Oancea din cadrul Centrului Cultural Mioveni ne-a făcut să vibrăm ascultând o Armonie populară cu-n evantai de dansuri populare  argeșene. La festivalul prezentat de doamna profesoară, Aurelia Cîrstea, director adjunct în cadrul Școlii Gimnaziale „Mircea cel Bătrân” din municipiul Curtea de Argeș au participat și Părintele Ovidiu Vlăsceanu – consilier cultural și comunicații media, domnul profesor Valentin Retevoi-directorul Seminarului Teologic ”Negoe Voda Basarab” din Curtea de Arges, personalități ale municipiu și repezentanți ai diferitelor instituții din localitate.

Coordonatorii Festivalului au fost doamnele profesoare: Otilia-Daniela Ionescu, Maria-Gabriela Savu de la Școala Gimnazială Mircea cel Bătrân din Curtea de Argeș și Elena Ilina-directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Valea Danului, alături de Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul care a adus binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și a felicitat pe toți ostenitorii, copii și dascăli, care au realizat acest regal muzical de Ziua României Mari și Părintele Vasile Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.

La Sărbătoarea Centenarului Mari Uniri, copii din tot județul au cântat visul de veacuri al poporului român în vechea Cetate a Basarabilor. Prin glasul copiilor s-a adus un omagiu personalitătilor care prin credință, statornicie și dragoste de neam au contribuit plenar la înfăptuirea Sfintei Uniri a României Mari.

 

Protoieria Topoloveni – Campionii Bucuriei Sociale, noiembrie 2018

Sinaxar 24 noiembrie 2018